Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Jedna od mjera u borbi PROTIV GOJAZNOSTI: Da li će SEMAFOR SISTEM biti od pomoći?

Svijet
Autor:

Foto: Shutterstock

Kao jednu od mjera u borbi protiv epidemije debljine i gojaznosti Evropska unija razmatra upotrebu takozvanog “semafor” sistema u trgovini hranom i pićem.

Radi se o oznakama na ambalaži hrane koje kroz boje i slova kupcu pokazuju nutritivnu vrijednost proizvoda – od najzdravijeg tamnozelenog “A” , do najmanje zdravog crvenog “E”.

Tu informaciju je evrozastupnicima dala kandidatkinja za evropsku povjerenicu za zdravlje i bezbjednost hrane Stela Kirijakides na sastanku u odboru za okolinu, zdravlje i bezbjednost hrane Evropskog parlamenta.

Ona je rekla da istraživanja pokazuju da građani žele da imaju tu vrstu informacije i da će krajem 2019. komisija objaviti istraživanje o nutritivnim oznakama.

– Srčane bolesti su najčešći uzrok smrti u Hrvatskoj i velikom dijelu EU i zato sam urgirala u svojoj političkoj grupi da ovo bude jedno od naših pet pitanja povjerenici. Sistem oznaka je jednostavan za primjenu, a kupcu pomaže da donese odluke, jer među mnoštvom proizvoda nije lako razaznati koji sadrže zdrave, a koji nezdrave sastojke. Uvođenje ovih oznaka sigurno bi pomoglo u situaciji kada je više od trećine stanovništva Evrope prekomjerno teško ili gojazno – rekla je članica odbora i potpredsjednica evrosocijalista Biljana Borzan.

Sistem “Nutri-skor” se na dobrovoljnoj osnovi upotrebljava u Francuskoj, Belgiji i Španiji, a još nekoliko zemalja čeka odluku Evropske komisije.

Nutritivna vrijednost hrane ili pića se izračunava uzimajući u obzir odnos sastojaka koje bi trebalo manje jesti (kalorije, zasićene masti, šećeri, soli) i onih koje su zdraviji (vlakna, bjelančevine, orašasti plodovi, voće i povrće), putem algoritma koji su razvili nezavisni stručnjaci.

– Proizvođači i trgovci hranom u zemljama koje koriste ovaj sistem su se uključili u projekat kako bi pokazali brigu za javno zdravlje i društvenu odgovornost. Moj cilj je da se ovaj ili sličan sistem počne upotrebljavati i u Hrvatskoj kako bi se popravila zdravstvena slika društva, koja je u nekim segmentima vrlo zabrinjavajuća. Poreska presija nije jedini način da se to postigne. U tom smijeru planiram razne aktivnosti i inicijative u Evropskom parlamentu i Hrvatskoj – najavila je Biljana Borzan.

(Večerni.hr)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO