Društvo

Jednokratna pomoć stiže naredne sedmice: Pravo na 100 KM ostvarilo 180.137 korisnika Fonda PIO

Isplata jednokratne pomoći penzionerima počeće najvjerovatnije krajem naredne sedmice, najavio je danas direktor Fonda PIO RS Mladen Milić.

Jednokratna pomoć stiže naredne sedmice: Pravo na 100 KM ostvarilo 180.137 korisnika Fonda PIO
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

On je rekao da je juče počela obrada čekova za jednokratnu isplatu po 100 KM prema odluci Vlade Srpske.

Utvrđeno je, kako je rekao, da pravo na jednokratnu pomoć ostvaruje 180.137 korisnika Fonda PIO od njih 273.850 koji imaju pravo na julsku penziju.

Suština je u tome da jednokratnu pomoć neće dobiti oni koji su je već dobili po drugom osnovu, a uglavnom je riječ o borcima kojima je novac isplaćen ili se još isplaćuje iz budžeta RS.

FOTO SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA
FOTO SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA

– Jednokratnu pomoć dobiće svi naši korisnici koji imaju pravo na to bez obzira gdje žive. Tako da novac mogu da očekuju i oni koji žive u Australiji, Kanadi, Americi, regionu… jedino isplata nije moguća za korisnike koji su u Rusiji jer je sa njom prekinut platni promet zbog evropskih sankcija. Tako od februara ne možemo isplaćivati ni penzije našim korisnicima koji su u Rusiji – rekao je ovo Milić u gostovanju u Jutarnjem programu RTRS.

On je dodao da pravo na julsku penziju imaju 273.850 korisnika, za šta je potrebno 117,1 milion KM.

Prosječna penzija je 475 KM što je 41 odsto od prosječne plate u Srpskoj.

Prosječnu penziju od 701 KM ili 61 odsto od prosječne plate imaju penzioneri koji imaju 40 godina i više staža osiguranja. Takvih je svega 7,8 odsto.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije