Društvo

JOŠ 27 MALIŠANA U BOLNICI Zabrinjava sve teža klinička slika kod djece, čak i beba

Djeca koja su trenutno na liječenju u Dečjoj bolnici KBC “Dragiša Mišović” imaju ozbiljniju kliničku sliku nego u prošlom talasu razboljevanja usljed Kovida-19.

JOŠ 27 MALIŠANA U BOLNICI Zabrinjava sve teža klinička slika kod djece, čak i beba
FOTO: TOLGA BOZOGLU/EPA

Trenutno je na liječenju 22 mališana i pet beba koje nemaju ni mjesec dana, a kako je rekla rukovodilac bolnice doktorka Olivera Ostojić, tokom dana iz Novog Pazara biće upućene još tri tek rođene bebe, za koje tek treba da se utvrdi da li su pozitivne na kovid.

Trenutno je na liječenju u dečjoj bolnici KBC “Dragiša Mišović” 22 djece sa 11 roditelja koji su pratioci. Dvije djevojke imaju ozbiljne upale pluća, a na liječenju je i pet beba.

Dio najmlađih koje sada liječimo imaju i druge bolesti, dva ozbiljna hematoonkološka pacijenta, kardiološka i neurološka. Bebe imaju svoju kliničku sliku i na rentgenu upalu pluća. Trudimo se da svi budu dobro – kaže doktorka Ostojić, piše Telegraf.

Ona ističe da su sada teži pacijenti nego prošli put, odnosno da su sa ozbiljnijom kliničkom slikom u odnosu na prošli talas razboljevanja.

U ovoj Dečjoj bolnici svi su na radnom mjestu, niko nije na odmoru, niti je išao od marta, kada je proglašena epidemija u Srbiji.

– Za sada su svi zdravstveni radnici dobro, niko nije zaražen. Sve je dobro organizovano i trudimo se da niko ne ispadne iz stroja – kaže dr Ostojić.

Ona apeluje na domove zdravlja da rade trijaže pacijenata koji se javljaju.

Roditelji koji sumnjaju da dijete ima simptome, odnosno, ako na primjer, dijete ima temperaturu 37,2, treba da odlaze kod svog doktora, a ne u bolnice jer se u bolnicama ne obavljaju testiranja.

– Treba da idu u Dom zdravlja gdje bi trebalo da se odradi dobra trijaža, testira, propiše prva terapija i odredi da li je dijete za bolničko liječenje ili ne – objašnjava dr Ostojić.

U Dečju bolnicu KBC “Dragiša Mišović” upućuju se djeca iz cijele Srbije.