Kultura

JUBILARNO IZVOĐENJE Monodrama Ivana Perkovića 100. put pred publikom

Jubilarno 100. izvođenje komične monodrame “Svetozar t'reći” mladog glumca Ivana Perkovića, najavljeno je za 20. septembar u 20 sati, u Velikoj sala kulturnog centra Gornji Milanovac.

JUBILARNO IZVOĐENJE Monodrama Ivana Perkovića 100. put pred publikom
Foto: Sanja Veljković/screenshot festmono-pan.org.rs

Premijera predstave “Svetozar t’reći” prvi put je prikazana u februaru 2017. u Banjaluci, na sceni Banjalučkog studentskog pozorišta u Gospodskoj ulici.

Taj 9. februar 2017. je, da kažemo, zvanični datum kada je NASTeatar počeo s radom. Naravno, cijela priča je počela nešto ranije. Sada, dvije i po godine kasnije, jubilarni 100. “Svetozar” biće prikazan u Gornjem Milanovcu. Nisam na premijeri ni sanjao da će uopšte dostići 100 izvođenja, a ni da će tako brzo ići. Svuda je dobro prihvaćena i uopšte dosta tražena predstava – rekao je Perković.

Publika iz RS će imati priliku da u Kulturnom centru Prnjavor pogleda predstavu 18. septembra u 19.30, u okviru revije “Prnjavor i prijatelji”.

– Veoma sam uzbuđen. Nisam do sada uopšte igrao u predstavi koja je imala 100 izvođenja, a ovo je, osim glumačkog, i moj producentski poduhvat, tako da sam veoma ponosan. Svaka predstava ima premijeru, ali nema svaka predstava 100 izvođenja – rekao je on.

Zlatna kolajna

Predstava je dobila zlatnu kolajnu “Maja Dimitrijević”, za zanimljivo napisanu, korektno režiranu, vrlo autentično odigranu monodramu “Svetozar t'reći”. U pitanju je jedna od najznačajnijih nagrada za monodramu u regionu.

Foto: Simo Iljić/RAS Srbija
Foto: Simo Iljić/RAS Srbija
Ivan Perković

– Dosta nekih kockica se poklopilo kako treba. Čovjek nešto stalno planira, hoće, ali tako malo zavisi od nas. Faktor sreće je u ovom poslu, kao i u većini stvari u životu, veoma značajan. Što se tiče nagrade, još ne mogu da vjerujem da sam je dobio. Postoji na eks-Ju prostorima još nekoliko dobrih festivala te forme, ali ipak je Festival monodrame i pantomime daleko najznačajniji; održava se skoro 50 godina. Zlatna kolajna “Maja Dimitrijević” je glavna nagrada festivala. Oni imaju i nagradu za mladog glumca i toj nagradi sam se negdje nadao. Ali ovo nisam očekivao, veliko priznanje za moj rad i u pravom trenutku – rekao je Perković.

Novi ciljevi

Kako kaže, dosadašnjim igranjem je veoma zadovoljan, ali uvijek kada dostigne neki cilj sebi postavi nove ciljeve.

– Tako nikada ne može doći do zasićenja; uvijek imaš nešto čemu težiš, čemu stremiš. Što se tiče NASTeatra, premijera dječje predstave će biti krajem godine, sredinom decembra. Naravno, plan je kao i uvijek, da pored “Svetozara”, i ostale četiri predstave igraju. “Nedozvane” ćemo uskoro vidjeti na festivalima, dječju predstavu “Priča o piscu” u dijaspori… – kaže on.

Ovaj mladi glumac trenutno snima i scene za par serija.

– Publika će imati priliku da me vidi kao radiologa Vjekoslava Tešića u trećoj sezoni serije “Urgentni centar”. U seriji “Fakti i fikcija” igram masona Dušana Miličevića. Tu su takođe manje role, u projektima “Jutro će promijeniti sve”, “Šifra Despot”, “Delirijum tremens”, “Švindleri”… – dodao je on.

NASTeatar okuplja profesionalne pozorišne stvaraoce. Osnovni cilj im je da u potpunosti afirmišu život i djelo Momčila Nastasijevića. Takođe, NASTeatar radi tekstove pisaca koji idu tragom Nastasijevića.

Osuda licemjerja

“Kada ljudi ozbiljne životne situacije pretvore u cirkus, u meni se stvori neutoljiva želja da ih osudim i ismijem. Kroz Svetozarevo kazivanje iznosim osudu licemjerja, pretvaranju i nekoj vrsti izopačenosti. Drugi motiv je da svom junaku ispunim želju, koja je podsvjesna želja svakog čoveka – da vidi koliko će kome nedostajati kada ga ne bude bilo. Likovi koje Svetozar pominje ne postoje, a sasvim su stvarni. Prepoznaćete ih i slobodno im dajte imena po svom izboru”, istakla je autorka teksta Ljiljana Bralović o monodrami.