Sudbine

Kad ga je pronašla umirao je od gladi: Ovako su se UPOZNALI SILVANA I TOMA, taj prvi susret slama srca

Dva velika pjevača i dvije nevjerovatno tužne sudbine. Silvana Armenulić i Toma Zdravković ostavili su neizbrisiv trag u muzici, a emociju koju su nosili u svojim glasovima do danas niko nije uspio da dočara.

Kad ga je pronašla umirao je od gladi: Ovako su se UPOZNALI SILVANA I TOMA, taj prvi susret slama srca
FOTO: YOUTUBE, SCREENSHOT / RINGIER

Vanvremenski hitovi uz koje se i veseli i plače ih vječno čuvaju od zaborava, a njihov odnos ni decenijama kasnije ne prestaje da intrigira javnost.

Naime, kada bi oni zapjevali, sve bi drugo stalo! Prebrzo su nas napustili spletom nevjerovatnih okolnosti, a i sada ostaje žal što ukrstili glasove i snimili bar jedan duet. Hemija među njima bila je evidentna, ali nikada nisu priznali da su imali romansu, već su naglašavali da među njima vlada veliko prijateljstvo. Čini se da mnoge nisu uvjerili, ali u njihovim srcima ostala je istina.

Silvana Armenulić je poginula u saobraćajnoj nesreći 1976. kada je imala 38 godina, dok je Toma Zdravković preminuo 1991. od raka prostate u svojoj 52-oj.

Sudbonosni susret u Leskovcu

Za Silvanu se već pročulo, dok je Toma bio anonimni mladić sa snovima da postane pjevač i živi od svoje muzike. Upravo vlasnica nezaboravnog glasa prepoznala je u njemu raskošan talenat.

Sreli su se slučajno, u parku u Leskovcu. Naime, Silvana je šetala gradom prije nastupa u lokalnoj poznatoj kafani. Privukao joj je pažnju mladić koji je sjedio na klupi – promrzao i gladan. Nije mogla da odoli i prišča mu je. Upoznali su se, rekao joj je da se zove Toma Zdravković i da mnogo voli da pjeva. Baš to ime kasnije je postalo simbol pjesama sa dušom.

Pročitajte još

Silvana ga je tada povela na svoj nastup i u jednom momentu mu pružila mikrofon. Kada je Toma zapjevao, sva se naježila kao i svi prisutan, prenosi Stil.

Deset godina nakon toga, odužio joj se tako što joj je napisao hit zbog kojeg je njen popularnost eksplodirala, a riječ je o pjesma “Šta će mi život bez tebe, dragi”.

Jedan od rijetkih snimaka na kojem su zajedno

Na Jutjub kanalu “Moje Braničevo” postavljen je rijedak snimak Tome i Silvane iz februara 1972. godine u društvu poznatih pjevača narodne muzike, a među njima je bio i Bora Drljača. Svi oni bili su gosti manifestacije “Karavan Večernjih novosti”.

I dok su Bora i Toma bili zvijezde u usponu, Silvana je punila dvorane.

Pjevačka družina je domaćinski dočekana o čemu svjedoči zanimljiva fotografija na kojoj jedu pečeno pile i to prstima. Bio je to događaj koji prepričavaju generacije.

Pored radoznalih mještana goste su dočekali vitezovi “Ljubičevskih konjičkih igara”. Istog dana je održan koncert narodne muzike u Domu kulture.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu