Svijet

Kazne i do nekoliko hiljada evra: Uzvik "za dom spremni" koštaće skupo one koji ga izgovore

Hrvatski sabor u petak je izmijenio Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira i drastično povećao kazne za prekršaje koje sada idu do čak četiri hiljade evra.

zagreb trg bana jelacica
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Najteži prekršaji, među kojima su isticanje simbola i pozdrava čiji sadržaj izražava ili potiče mržnju, a takav je, na primjer Za dom spremni, kao i širenje lažnih vijesti, kažnjavaće se od 700 do 4.000 evra. 

Za teške prekršaje, među kojima su tučnjava i svađa na javnom mjestu, lažno predstavljanje i neovlašteno nošenje znakova službene osobe, kazne iznose od 300 do 2.000 evra.

Pročitajte još

U iznosima od 200 do 1.000 evra, kažnjavalo bi se vrijeđanje i omalovažavanje moralnih osjećaja građana, pijančenje ili konzumacija opojnih droga na javnom mjestu.

Hrvatski Sabor je spomenuti Zakon izmijenio u hitnoj proceduri čemu se protivila i lijeva i desna strana koja je ustrajala na tvrdnjama da se to radi na zahtjev SDSS-a, HDZ-ova koalicijskog partnera, a uoči nedjeljne komemoracije u Jasenovcu, prenosi Hina.

Ovo je napravljeno radi komemoracije, radi jedne kolone, a Milorad Pupovac je jasno rekao da se to odnosi na pozdrav ZDS, ponovio je i danas Stipo Mlinarić (DP) u raspravi u kojoj je, opet, podijeljen niz opomena, a zastupnici se međusobno vrijeđali.

– Jasno je da dolaze izbori, HDZ nije samo odriješio kesu, nego i po hitnom postupku i ispunjava dugove koalicijskom partneru SDSS – tvrdi Ružica Vukovac (PH), dodavši kako je ne bi čudilo da sljedeći potez vladajućih bude brisanje prvog, bijelog polja na grbu crkve svetog Marka.

Sasvim drugačiji pogled na zakon nudi Nikola Mađar (HDZ) koji ističe da je njegova svrha odvraćanje, preventiva, sigurnost za sve građane i imovinu.

Prekršaji se usklađuju sa drugim zakonima, ne mijenja se sadržaj zakona, niti se uvodi ijedan novi prekršaj, naglasio je.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije