Svijet

Nove mjere kaznene politike u Rusiji: Krivična odgovornost za saradnju sa međunarodnim organizacijama

Savjet Federacije Rusije usvojio je zakon kojim se uvodi krivična odgovornost i kazna do pet godina zatvora za pružanje pomoći u sprovođenju odluka međunarodnih organizacija u kojima Rusija nije članica.

Moskva
FOTO: YURI KOCHETKOV/EPA

Ovaj prijedlog zakona je Državnoj dumi predstavila ruska vlada u novembru 2022. godine, uz objašnjenje da se tim aktom mijenja član 284.3 Krivičnog zakona Rusije, koji propisuje krivičnu odgovornost za pomaganje u izvršenju bilo koje sudske odluke međunarodnih organizacija u kojima Rusija nije članica, ili odluke inostranih državnih organa koji sudski gone ruske zvaničnike zbog toga što obavljaju svoje dužnosti.

Pročitajte još

Nacrtom novog zakona je predviđena krivična odgovornost za one koji pomažu u procesuiranju osoba koje su se prijavile u dobrovoljačke organizacije koje pomažu oružanim snagama Rusije.

Prijedlogom zakona se uvodi i novčana kazna od 300.000 do milion rubalja ili kazna zatvora do pet godina, a osuđenim pojedincima se ne dozvoljava preuzimanje bilo kakve dužnosti u budućnosti.

Ova kaznena politika bi se primjenjivala u slučajevima u kojima nema elemenata špijunaže, izdaje ili tajne saradnje sa stranom državom, ili međunarodnom i inostranom organizacijom.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije