Hronika

Kemal Čaušević o presudi “Ovo je sramota, okorjeli kriminalci dobijaju po pet godina”

Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, izjavio je danas nakon izricanja presude da je „ona sramota Suda jer se okorjeli kriminalci presuđuju na po pet godina zatvora“.

Kemal Čaušević o presudi “Ovo je sramota, okorjeli kriminalci dobijaju po pet godina”
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

 Kazao je kako je osuđen samo zbog toga što je razotkrio “kriminal koji se radi u pravosudnim institucijama”.

Čaušević je rekao je Meddžida Kreso sedam godina štitila Sedineta Karića, koji je bio jedan od optuženih u ovom slučaju pa se nagodio da svjedoči.

– Razotkrio sam predmet Kekerović, koji je predmet nezakonitih povrata u iznosima više od 20 miliona KM i tada su me optužili da bi zaštitili kriminalce. Sudija Ranko Debevec to nije imao pravo uraditi jer po krivičnom postupku, rješenje donosi tri člana. To je priča koja se provlači osam godina. Nažalost, takav nepismeni sudija Rako Debevec došao je za predsjednika Suda BiH. Cijelo vrijeme vršio je pritisak da se podigne optužnica i da se ja osudim – rekao je Čaušević.

Između ostalog, rekao je da je tužio Sedineta Karića, koji je osuđen na pet godine.

Pročitajte još

– Osuđen je i da vrati 2,7 miliona KM. Ta presuda je bila 2010. godine. Nije vratio ni jednog feninga jer su ga štitili kriminalka Meddžida Kreso i kriminalac Rako Debevec – rekao je Čaušević.

Poručio je da će se žaliti na ovu presudu jer “žele da mu oduzmu sve što je pošteno zaradio i naslijedio”.

– Popularno je pričati o korpuciji da bih se ja optužio. Neko ko je imao priliku od 2010. godine kroz pretres da kaže meni taj novac nije trebao, sjetio se 2017. godine da izmisli sve ono. Što se tiče imovine, radim 27 godina radim. U 1976. godini registrovao sam prvo preduzeće i postoje svi podaci. Bio sam najbolji student Ekonomskog fakulteta, a onda direktor preduzeća, direktor u četiri banke, radio kao pomoćnik u Ministarstvu finansija FBiH, bio direktor UIO itd. Ispalo je da nisam feninga zaradio. Za sav svoj rad zaradio sam 1,8 miliona KM. Nijednu svoju nekretninu nisam kupio na nezakonit način. Nisam žrtva politike već pravosuđa, nesposobnog kriminalca Ranka Debevca – rekao je Čaušević.

Istakao je kako je smiren jer je znao za presudu prije tri dana od ljudi iz Banjaluke.

– Moj je život pri kraju. Vjerujete mi ili nemojte. Ja sam moralna vertikala za Ranka Debevca. Pogotovo za Olega Čavku i Dubravka Čamparu, kunem se Bogom. To su pravi kriminalci – rekao je Čaušević.

Na račun sudija i tužioca iznio je niz teških optužbi za kriminalne radnje. Pozvao je predstavnike SAD-a i međunarodnih institucija da preuzumu od njega dokumentaciju koju ima, a koja, kako kaže, dokazuje sav “kriminal pravosuđa”, piše Avaz.

Prihvati notifikacije