Politika

"Ovo nije presuda srpskom narodu" Bramerc naglašava da je Mladićeva krivica samo njegova

Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, Serž Bramerc, poručio je da današnja presuda generalu Ratku Mladiću nije presuda srpskom narodu, već isključivo nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske.

"Ovo nije presuda srpskom narodu" Bramerc naglašava da je Mladićeva krivica samo njegova
FOTO: N1/SCREENSHOT

Ovo nije presuda srpskom narodu, kojim su Mladić i njegove pristalice manipulisali decenijama. Mladićeva krivica je samo i jedino njegova. Završetkom ovog predmeta, žrtve i preživjeli bi trebali biti u prvom planu – rekao je Bramerc nakon donošenja žalbene presude.

On ističe da je Mladić danas pravosnažno osuđen na doživotni zatvor zbog, kako kaže, zločina koje je počinio. Žalbeno vijeće je, kako podsjeća Bramerc, odbacilo žalbene navode odbrane i podržalo ključne nalaze Pretresnog vijeća.

Pročitajte još

– Mladić je proglašen krivim za komandovanje nasilnim kampanjama etničkog čišćenja širom BiH od 1992. do 1995. godine. Osuđen je za komandovanje kampanjom zločina protiv civilnog stanovništva tokom opsade Sarajeva. Takođe je osuđen zbog upotrebe snaga pod svojom komandom za počinjenje genocida nad stanovništvom bosanskih muslimana u Srebrenici. Konačno, osuđen je zbog uzimanja pripadnika UN kao talaca i njihovog korištenja kao živih štitova – navodi Bramerc. On ističe da je došlo vrijeme da se prihvati istina.

Mladić je, kako je rekao Bramerc, u trenutku kada je imao moć života ili smrti nad hiljadama nevinih muškaraca i dječaka u Srebrenici, naredio njihovu potpunu eliminaciju i počinio genocid.

– Mladića bi trebali osuditi svi odgovorni zvaničnici u bivšoj Jugoslaviji i širom svijeta. Završetkom ovog predmeta, žrtve i preživjeli bi trebali biti u prvom planu. Žalbena presuda ponovo potvrđuje šta su oni pretrpjeli. Ona potvrđuje i hrabrost svjedoka koji su svjedočili i rekli istinu- rekao je Bramerc.

On je dodao da se širom bivše Jugoslavije i dalje treba istražiti i procesuirati hiljade osumnjičenih za ratne zločine na svim stranama.

Bramerc kaže da je sada odgovornost na domaćim tužiocima i sudijama da nastave ovaj posao, a Tužilaštvo se obavezalo da će im pružiti punu podršku.

Prihvati notifikacije