Kolumne

Desilo se čudo

Desilo se čudo u pravosuđu, i to u Okružnom sudu Doboj.

Desilo se čudo
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Poslije dugo vremena jedan sudija u BiH je donio presudu koju su svi pozdravili i svi je smatraju pravednom.

“Presuda za anale” tako su je prozvali mediji i nisu pogriješili, jer ovo jeste sigurno presuda koja će biti upisana u anale pravosuđa.

Radi se o presudi po kojoj je mladić iz Šamca osuđen za ubistvo iz nehata na zatvorsku kaznu, ali ono što je naišlo na oduševljenje javnosti jeste drugi dio te kazne.

Sudija mu je izrekao da, osim što mora u zatvor, mora da plati i troškove sahrane, grobnog mjesta i sanduka, pored toga mora platiti i po 10.000 maraka supruzi i sinu ubijenog.

Ni tu nije bio kraj, nego mu je sudija naredio i da mjesečno mora plaćati 300 maraka maloljetnom sinu ubijenog.

Pročitajte još

Naravno, nikakav novac svijeta neće dječaku moći da zamijeni oca, ili njegovoj majci supruga, ali će im svakako olakšati koliko toliko život bez njega.

Ovo je presuda koja se mora odštampati i da se nađe u svim priručnicima, brošurama i drugim papirima koje sudije dobijaju na brojnim seminarima koje posjećuju. Pa da se svi upoznaju i vide i da sudija može donijeti drugačiju presudu od onih na koju su svi navikli.

Presuda sudije iz Doboja, prva je koja je takva izrečena u cijeloj Bosni Hercegovini, a svi se nadamo da neće biti zadnja, nego da će postati praksa u svim sudovima.

Prihvati notifikacije