Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Ko je to rekao?

Kolumne
Autor:

Foto: RAS Srbija

Ispeci pa reci, ili što bi se u narodu reklo: “Prvo skoči, pa reci hop“, sigurno su izreke kojih bi se političari i funkcioneri najviše trebali pridržavati ako uzmemo u obzir njihove nepromišljene izjave i poteze u javnosti za koje kasnije redovno okrive medije.

Bezbroj je primjera gdje neki političar ili drugi javni funkcioner izađe u javnost i da neku izjavu, a samo par dana kasnije izjavi kako tako nešto nikada nije rekao i da mu je podmetnuto.

Da li su javni funkcioneri uopšte svjesni onoga o čemu pričaju ili su do te mjere bahati da ih nije ni briga što danas pričaju jedno, a sutra drugo!? Ili, pak, možda računaju na to da su građani do te mjere glupi, pa nemaju pojma, kada su ovi šta rekli!?

Može se reći da je u pitanju i jedno, i drugo, i treće.

S jedne strane imate bezbroj onih koji su na funkciju došli, ne zato što su pretjerano pametni ili stručni da obavljaju povjeren im posao, već jer su politički podobni ili prosto potrebni na tom mjestu iz nekog rođačkog, kumovskog ili drugog razloga.

Pa, kako onda očekivati od takve osobe da uopšte zna o čemu priča!? To je isto kao da tesara postavite da bude šef hirurgije i on treba nekome da priča o operaciji srčanog zaliska.

S druge strane imate i one koji jesu stručni da budu na funkciji koja im je povjerena, ali su do te mjere bahati da uopšte ne mare za ono što pričaju, jer im se može. Niti će biti smijenjeni zbog toga, niti na bilo koji drugi način sankcionisani.

Isto tako ne trebaju se plašiti ni reakcije građana, odnosno da bi ih mogli kazniti zbog toga na nekim sljedećim izboriima, jer su ti isti građani proteklih godina bezbroj puta pokazali da imaju kratko pamćenje.

Zato sljedeći put kada čujete nekog funkcionera kako obećava da će da nam poskupi/pojeftini cijena ovoga ili onoga, ili da će nam plate od sljedeće godine biti veće, to vam je isto kao kada su vaše bake ili prabake mazale djeci mast na hljeb i posipale šećerom, te govorile: „Pojedi to i zamisli da je pekmez“.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO