Svijet

KO TIPUJE NA NAJVAŽNIJE FUNKCIJE U EU Šta će biti sa Srbijom ako Plenković zamjeni Ursulu fon der Lajen

Nakon 9. juna 720 novih poslanika naći će se u novom sazivu Evropskog parlamenta.

Andrej Plenković
FOTO: OLIVIER MATTHYS/EPA

Uz susret izborima vodeće ljevičarske stranke Evrope isključile su mogućnost sklapanja saveza sa krajnjom desnicom.

A pet kandidata za predsjednika Evropske komisije održalo je posljednju predizbornu debatu.

Naglašeno je da među prioritetima ostaje i proširenje Evropske unije.

Pročitajte još

– Novi saziv Evropskog parlamenta neće se mnogo razlikovati od aktualnog saziva i dalje će u Evropskom parlamentu većinu imati snage koje su do sada to i činile. To su Evropska narodna partija, Partijerovski socijalisti, Evropski zeleni i Evropski liberali. Oni će svakako činiti većinu koja će donositi najznačajnije odluke. Sve ove četiri partije kao jedan od prioriteta imaju da nova Evropska komisija bude ona komisija proširenja – kaže Nemanja Todorović iz EWB.

Od ishoda glasanja zavisiće i dalja politika, ali i brojne funkcije. Za sada je samo bilo nagovještaja da bi mjesto posrednika u dijalogu Beograda i Prištine mogao da preuzme bivši slovenački predsjednik Borut Pahor. Nova lica naći će se na mjestu komesara za proširenje kao i visokog predsjednika za spoljnu politiku i bezbednost, funkciji koju je do sada obavljao Žuzep Borelj.

– Ta konstelacija u Evropskoj komisiji, u evropskim institucijama bila je vrlo povoljna za Srbiju. Ja ne vjerujem da će to biti i dalje slučaj sa izborom novog Evropskog parlamenta – smatra Jelica Minić iz Evropskog pokreta u Srbiji.

Istraživanja pokazuju da će više od 400 miliona građana država Evropske unije iz 27 zemalja članica svojim glasovima donijeti znatan rast desničarskim strankama. Pa se postavlja pitanje da li bi jačanje desnice moglo da poremeti dobru klimu proširenja.

– Teme koje one imaju na nacionalnom nivou nikad nisu ni evropske teme. Neko je u Evropskoj desnoj partiji, ako da govorimo o krajnjim desnim partijama, tema su migranti, neko je tema proširenja, neko je tema Ukrajina. Prosto ne postoji jedinstvo u krajnjoj desnici koja bi dovelo do nekog njihovog značajnijeg rasta, na barem evropskom nivou – kaže Todorović.

A stav prema Srbiji možda bi mogao da poremeti hrvatski premijer Andrej Plenković, čije ime se spominje kao neko ko bi mogao da zamjeni Ursulu Fon Der Lajen na čelu predjsednika Evropske komisije.

– Neko ko bi imao visoku funkciju u Evropskoj uniji iz Hrvatske, on bi morao da vodi računa o generalnoj politici Evropske unije, ali svakako i ti odnosi konkretnih zemalja vrše uticaj – smatra Minić.

Kao još jedan kandidat iznenađenja za mjesto predsjednika komisije spominje se premijer Grčke Kirjakos Micotakis. Konačno ime kandidata biće poznato ipak malo prije izbora, dok će imena komesara biti poznata tek nakon Evropske ljetne pauze, prenosi Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu