Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

KOALICIJA S VELIKIM SPAS ZA MALE Kakva je sudbina novih stranaka na lokalnim izborima

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Većina novih političkih partija će na jesen podržati kandidate vladajuće koalicije kako bi poslije izbora dobila svoj dio kolača, fokusirajući se na regiju u kojoj su nastali i pripremajući teren za Opšte izbore 2022. godine, smatraju stručnjaci.

Republika Srpska lokalne izbore ove godine dočekuje sa nekoliko novih partija, koje su osnovali mahom odbjegli ili izbačeni članovi već postojećih partija.

Najviše pažnje privukao je aktuelni gradonačelnik Bijeljine, Mićo Mićić, koji je, nakon što je isključen iz SDS, osnovao partiju Srpska demokratska stranka Semberija. Slično kao SDSS, nastala je i Socijalistička partija Srpske, na čijem je čelu Goran Selak, koji je prije toga isključen iz SP.

Prvi put na izbore izlazi i DEMOS, partija nastala od isključenih članova DNS, na čijem čelu je Nedeljko Čubrilović. Novi na lokalnim izborima biće i PDP 1999, nastao od bivših članova PDP, a na čelu ove partije je Siniša Đorđević. Novu partiju osniva i Rodoljub Drašković, koji za sada ne želi da priča o detaljima.

Foto: Srna

Bivši članovi NDP, Mirna Savić Banjac i Saša Lazić, osnovali su pokret Banjaluka zove, koji je nastavio da deluje opoziciono, pa će tako i najveći grad Srpske na izborima imati veću ponudu.

Iako dosadašnja praksa pokazuje da nove partije ne mogu ostvariti veliki uspjeh na izborima, lideri gore navedenih stranaka imaju velika očekivanja.

Lider SPS, Goran Selak, tvrdi da će ova partija biti veliko iznenađenje na političkoj sceni Republike Srpske.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Izlazimo na izbore u oko 45 opština i gradova. U dogovoru s koalicionim partnerima pokušaćemo da dogovorimo da imamo kandidate za načelnike opština. Kao jedna od najmlađih političkih partija očekujemo istorijski rast, jer naše članstvo većinom čine novi ljudi, koji se do sada nisu bavili politikom – rekao je Selak za Srpskainfo.

Kakve rezultate očekuje na izborima pitali smo i predsjednika PDP 1999, Sinišu Đorđevića, koji priznaje da je bilo malo vremena da se sve organizuje do jeseni.

Foto: Srna

– Bilo bi pretjerano reći da ćemo imati kandidate u svim opštinama i gradovima. O tome nema govora. Imaćemo kandidate u desetak opština ili gradova, kao i određene koalicione sporazume, kako bismo utvrdili kvalitet. Više se baziramo na opšte izbore i to da postanemo parlamentarna stranka – rekao nam je Đorđević.

Iako su neke od pomenutih partija stare tek nekoliko mjeseci, lideri u medijima već najavljuju veliki uspjeh na izborima. Međutim, stručnjaci s kojima smo razgovarali smatraju da stranke jesu nove, ali građani na izborima, uglavnom, neće vidjeti ništa novo.

– S obzirom da je većina novoosnovanih partija nastala otpadništvom od relevantnih stranaka, njihov uspeh zavisiće prvenstveno od prepoznatljivosti lidera (Mićić, Drašković, Čubrilović) i njihove lične afirmisanosti među biračima – rekao je za Srpskainfo politikolog, Stefan Ličina.

Smatra da novonastale partije ne nude ništa novo, već su preuzele politike partija iz kojih su izašli, pa će privući jako mali broj novih birača.

– Jezgro njihovih kampanja biće usmjereno na okupljanje onih birača koji su za njih glasali dok su bili u bivšim partijama. Nove stranke će sva raspoloživa sredstva usmjeriti prema onim regijama u kojima imaju najveće šanse za uspjeh. Tako će Mićićev SDSS napasti lokalne parlamente u Semberiji, Đorđićev PDP 1999 u Dobojskoj regiji, Selakov SPS Banjaluku, Draškovićev HNP Hercegovinu, a DEMOS Banjaluku i Zvornik – objašnjava Ličina.

Podsjeća da su slično radile i partije koje su se pojavile za lokalne izbore 2016. godine.

– Sjetimo se Ujedinjene Srpske prije četiri godine, koja se uspjela nametnuti biračima u banjalučkoj regiji i Hercegovini, ili Pokreta Uspješna Srpska, koji je ušao u dva lokalna parlamenta u Semberiji – podsjeća Ličina.

Dodaje da će sve nove partije na lokalnim izborima nastupiti samostalno pokušavajući tako raditi na prepoznatljivosti koju bi monetizovali na parlamentarnim izborima 2022, bilo u vidu glasova, bilo u vidu preslagivanja izbornih koalicija.

– S druge strane, kao što je i dosad bio slučaj, većina novih partija će podržati kandidata za nečelnika/gradonačelnika vlasti, nadajući se postizbornom učešću u diobi lokalne vlasti – zaključio je on.

Biljeljina i Trebinje najzanimljiviji

Politikolog Darko Kuzmanović kaže za Srpskainfo da fenomen nicanja političkih partija nije nova pojava na našoj političkoj sceni.

Foto: BNTV/screenshot

– Po nepisanom pravilu, male partije ne mogu ostvariti značajan izborni rezultat, jer nemaju ozbiljne kapacitete, koji se grade godinama. One služe da bi se, s jedne strane, rasuli glasovi i oslabila opozicija, a s druge da bi se, ukoliko pređu cenzus, skrpile skupštinske većine na različitim nivoima vlasti – smatra Kuzmanović.

Dodaje da su  mnoge novonastale partije, iako u svom sastavu imaju i kvalitetnog kadra, kod običnog čovjeka prepoznate kao sinonim za malverzacije i političku korupciju.

– Međutim, treba imati u vidu i startne pozicije pojedinaca koji ih osnivaju. Mićo Mićić će doživjeti debakl u Bijeljini nakon napuštanja SDS i situacije sa FK Radnik. Rodoljub Drašković će na lokalnom nivou napraviti odličan rezultat. Naravno, to će zavisiti i od otvorene podrške Nebojše Vukanovića kao najsnažnije političke figure u Hercegovini, ali i same njegove kampanje – smatra Kuzmanović.

Dodaje da će upravo će Bijeljina i Trebinje biti najzanimljivija poprišta političke borbe i s najvećim šansama za novoformirane partije, dok će se svi ostali “mali politički sateliti” morati zadovoljiti eventualnim prelaskom cenzusa.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO