Biznis

Koje voće konzumirati tokom dijete?

Voće je namirnica koja na više načina blagotvorno djeluje na zdravlje cijelog organizma.

Koje voće konzumirati tokom dijete?
FOTO: SAFFRANEX/PROMO

S obzirom da obiluje vitaminima, mineralima i vlaknima, podiže imuni sistem, reguliše rad crijeva i daje energiju, te je stoga neizostavni i nezamjenljivi dio svakodnevnog menija.

Greška br. 1 – Samo jedi voće i smršaćeš

Često kada smo na dijeti dobijamo savjete tipa: „Samo jedi voće i smršaćeš“ ili „Umjesto večere samo jedi voće“. Ko god da vam je dao savjet ove vrste, sigurno nije stručan i kompetentan, a evo i zašto: fruktoza, voćni šećer, je monosaharid koji se, kada se unosi u umjerenim količinama, sporije apsorbuje od glukoze i ne dovodi do naglih oscilacija šećera u krvi. Međutim, njena kalorijska vrijednost je skoro identična glukozi, što praktično znači da goji isto kao i „običan“ šećer ukoliko unesete previše i ako ubrzo to ne potrošite. Dakle, iz prethodno navedenih činjenica zaključujemo da je voće jako zdravo, ali u umjerenim količinama!

FOTO: SAFFRANEX/PROMO
FOTO: SAFFRANEX/PROMO

Koje voće konzumirati tokom dijete?

Ako ste na dijeti, posebno vodite računa o vrsti koju unosite. Preporuke za unos voća na dijeti:

Grejpfrut – 40 kcal na 100 g. Bogat je antioksidantima, kalcijumom, kalijumom i magnezijumom, a neka istraživanja su pokazala da podstiče ubrzano topljenje masti. Ako vam se ne dopada ukus, možete piti sok od grejpa, koji ima isti efekat.

Pomorandža – 35 kcal u 100 g. Sadrži veliku količinu vitamina C i vlakana, što daje osjećaj sitosti i čini ovu namirnicu odličnom u borbi protiv gojaznosti.

Jabuka – 45 kcal na 100 g. Smanjuje apetit i drži sitost, bogata polifenolima koji pozitivno utiču na zdravlje srca i smanjenje holesterola. Poželjno je jesti je s korom, pa birajte organske, provjerenog porijekla.

Bobičasto voće – maline, jagode, borovnice, kupine, za šta god da se odlučite nečete pogriješiti. Oko 50 kcal u 100 g, prebogato je vitaminima i antioksidantima, pozitivno utiče na rad mozga i na održavanje vitke figure.

FOTO: SAFFRANEX
FOTO: SAFFRANEX

Voće iz suplemenata

Suplementi svakako nisu zamjena za voće, ali ako ste od onih koji u ovom trenutku nemaju makar jednu voćku u stanu, onda je definitivno bolje hranjive sastojke iz voća uzeti putem suplemenata.

Jedan od onih koji su prije svega 100% prirodni je dodatak ishrani Saffranex. Saffranex sadrži polifenole iz grejpa i narandže, koji u kombinaciji sa sjemenom guarane dokazano tope masne naslage na ćelijskom nivou, i to naročito u predjelu stomaka i butina, i regulišu rad crijeva. Osim citrusa, tu je i cvijet šafrana, koji smanjuje stres, apetit i prejedanje na nervnoj bazi!

Saffranex možete poručiti preko zvaničnog sajta www.saffranex.ba ili pozivom na broj 033 975 680!

FOTO: SAFFRANEX
FOTO: SAFFRANEX

A.E.