Kultura

Komedijom otvoren FILMSKI FESTIVAL u Kanu, Injaritu povezao Trampovu retoriku s VREMENOM NACIZMA

Premijerom komedije američkog reditelja Džima Džarmuša “Mrtvi ne umiru” sinoć je otvoren 72. Kanski festival, čijem žiriju predsjedava meksički režiser i dobitnik Oskara, Alehandro Injaritu.

Komedijom otvoren FILMSKI FESTIVAL u Kanu, Injaritu povezao Trampovu retoriku s VREMENOM NACIZMA
FOTO: TANJUG/AP

To je prvi put da je jedan film o zombijima, u kojem uloge tumače Adam Drajver, Bil Mari i Tilda Svinton, otvorio festival na Francuskoj rivijeri.

Otvaranje festivala obilježio je i strastven govor Injaritua o planovima američkog predsjednika Donalda Trampa za izgradnju zida na granici s Meksikom, kao i prazna stolica s natpisom “Agnes V”, koja je tako ostavljena u čast francuske filmske režiserke Anges Varda, rođene u Balgiji, koja je u martu preminula u 90. godini.

Na otvaranju izvedena je i pjesma “Without You” iz filma Varde “Cléo from 5 to 7”.

Injaritu, najpoznatiji po filmovima “Čovjek ptica” i “Povratnik”, prvi je Latinoamerikanac na čelu žirija, koji će odlučiti ko će dobiti ovogodišnju Zlatnu palmu i druge nagrade ovog, jednog od najprestižnijih filmskih festivala u svijetu.

Obraćajući se novinarima, zajedno s kolegama iz žirija, Injaritu je povukao paralelu između Trampove retorike i one koja je korišćena 1930-ih.

Znamo kako se ova priča završava ako zadržimo takvu retoriku – upozorio je Injaritu.

Ovogodišnji Kan se održava sa uobičajenim vrtlogom slavnih i kontroverzi, preneo je AP.

Svoj debi na francuskom filmskom festivalu imaće film Kventina Tarantina “Dogodilo se jednom u Holivudu” i biografski film posvećen Eltonu Džonu “Roketmen”.

Prošle godine u Kanu su 82 žene protestovale zbog nejednakosti polova na slavnom festivalskom crvenom tepihu.

Umjetnički direktor Tjeri Fremo obećao je da će proces izbora filmova na festivalu biti transparentniji i da će izvršne odbore podstaći na rodnu ravnopravnost.