Kultura

''Sve što imam nosim sa sobom'': Mladi iz Visokog SNIMILI FILM (FOTO, VIDEO)

Na 14. “Viva” filmsku radionicu , koja se održala od 31. maja do 2. juna, prijavilo se 28 učenika iz Franjevačke klasične gimnazije, SMŠ “Hazim Šabanović” i OŠ “Kulin Ban” iz Visokog.

''Sve što imam nosim sa sobom'': Mladi iz Visokog SNIMILI FILM (FOTO, VIDEO)
FOTO: VIVA FILM FESTIVAL/RAS SRBIJA

Na radionici su učestvovali i mladi iz Vareša, Ljubuškog, a nekima je ovo bio i drugi put da se prijave i učestvuju.

U trajanju od tri dana polaznici su učili o osnovama filma, filmskim tehnikama, izradi scenarija, knjizi snimanja, kadrovima, kadriranjima, upoznali su se sa profesionalnom filmskom audio i video opremom kojom su i snimali vlastiti film.

Bez montaže nema ni filma, pa su trećeg dana radionice upoznali procese montaže, dodavanje slike, tona, i efekata.

Film “Sve što imam nosim sa sobom”, kojim će mladi Visočaci učestvovati na ovogodišnjem petom “Viva film” festivalu u Sarajevu od 18. do 21. septembra u kategoriji Omladinski filim, govori o kobnim posljedicama u obrazovanju, farmaciji, arhitekturi i mnogim drugim oblastima ako ih predstavljaju ljudi koji nisu kompetentni, koji su kupili diplomu.

Foto: Viva film festival/RAS Srbija
Foto: Viva film festival/RAS Srbija

Ovu aktuelnu temu zajedničkim i timskim radom, uz autorsku muziku koja prati radnju filma, uspješno su realizovali ne prozivajući pri tome ni pojedinca ni instituciju.

Film je spreman za festival zajedno sa drugim omladinskih filmovina nastalim na “Viva” filmskim radionicama, za jednu od vrijednih nagrada koje obezbjeđuju partneri i sponzori AvteraBH, BHRT, Porše BiH, VW, SlovakAid, Kenon, Mekline, Podravka, Lipa voda…

“Viva” škola filma je besplatna, trodnevna filmska, teorijska i praktična radionica za mlade od 13-25 godina, na kojoj mladi kroz predavanja, vježbe, snimanja i montažu stvaraju dokumentarni film o sebi, svojoj okolini, zaštiti okoline, događajima i problemima koji nastaju u toj interakciji.

Foto: Viva film festival/RAS Srbija
Foto: Viva film festival/RAS Srbija

Teme za film biraju sami, a one proizlaze iz životnih situacija i problema koji ih okružuju, samoopažanja i mašte.

Slijedi mala pauza do 7. juna kada “Viva” karavan dolazi u Han Pijesak da u tri dana odgovori na nove izazove i filmski podučiti novu grupu mladih koji će snimiti vlastiti film.