Kultura

Koncert klavirskog dua Jakša Zlatar i Alberto Frka u Banskom dvoru

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora u ponedjeljak 17. februara održaće se koncert klavirskog dua Jakša Zlatar i Alberto Frka.

Koncert klavirskog dua Jakša Zlatar i Alberto Frka u Banskom dvoru
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Jakša Zlatar je diplomirao i magistrirao klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profrsora Ladislava Šabana, a na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je psihologiju i sociologiju. Usavršavao je klavir na konzervatoriju S. Cecilia u Rimu. Profesor je klavira i metodike klavira na muzičkim akademijama u Zagrebu i Ljubljani. Izabran je za prodekana klavirskog odsjeka u Zagrebu u trećem mandatu.

Alberto Frka svoje muzičko školovanje u Glazbenoj školi Luka Sorkočević u Dubrovniku završava u klasi prof. Vesne Miletić-Corona. Prvi solistički nastup sa orkestrom imao je sa devet (Bahov f-mol koncert), a recital sa 11 godina.

Slijede brojne nagrade i nastupi koji svjedoče o izuzetnom talentu jednog od najvrsnijih pijanista svoje generacije. Nakon diplome na medicinskom fakultetu u Zagrebu 1990. godine, odlazi u Pariz gdje je diplomirao klavir 1993. godine. Učestvovao je na mnogobrojnim međunarodnim takmičenjima, osvajao prve i druge nagrade.  Solističke koncerte oržao je  u Francuskoj, Hrvatskoj, Italiji i SAD.