Svijet

KONTRAPRODUKTIVNI POKUŠAJI AMERIKE Antonov: Rusija se neće pridružiti koaliciji protiv Kine

Rusija se neće pridružiti bilo kakvoj koaliciji protiv Kine i drugih zemalja i smatra da su ti pokušaji kontraproduktivni, izjavio je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

KONTRAPRODUKTIVNI POKUŠAJI AMERIKE Antonov: Rusija se neće pridružiti koaliciji protiv Kine
FOTO: HOW HWEE YOUNG/EPA

SAD promovišu antikineska osjećanja i njihovi odnosi sa azijsko-pacifičkim zemalja zasnivaju se na podršci takvom pristupu – rekao Antonov za japanski list Nikei Azija rivju.

On je istakao da Rusija nikada neće učestvovati u koalicijama protiv trećih zemalja, uključujući Kinu.

– Smatramo da su američki pokušaji da formira antikineske saveze širom svijeta kontraproduktivni i predstavljaju prijetnju međunarodnoj bezbjednosti i stabilnosti – rekao je Antonov.

On je napomenuo da dok Vašington govori o “slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku” sa Japanom, Australijom i Indijom, ta inicijativa niti je transparentna niti inkluzivna.

– Umjesto utvrđenih pravila međunarodnog prava i postojećih multilateralnih organizacija, SAD insistiraju na poretku koji se zasniva određenim pravilima. Koja su to pravila, ko ih je definisao i ko se sa njima saglasio, ostaje nejasno – rekao je Antonov.

Antonov je podsjetio da SAD vrše pritisak na Kinu da se priključi procesu kontrole nuklearnog oružja, što Rusija ne može da podrži.

– Učešće Pekinga treba da bude dobrovoljno i da se zasniva na poštovanju legitimnih interesa Kine – rekao je Antonov.

Prema njegovim riječima, prioritet Rusije u širom sporazumu o oružju bio bi uključivanje i Britanije i Francuske, “jer ove zemlje ne samo da posjeduju nuklearni arsenal koji se može porediti sa Kinom, već su američke saveznice NATO-a koje blisko koordiništu svoje nuklearne politike”, prenosi Raša tudej.