Digitalna Srpska

KORISNA OPOMENA Uradite ovo na svom Gugl nalogu prije 1. decembra da ne biste ostali bez njega

Gugl će u decembru izbrisati milione naloga za Gmail, Drive i Photo servise, kao dio bezbjednosne mjere zaštite korisnika.

gugl
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Inicijativa ima za cilj da riješi problem ranjivosti neaktivnih naloga, koji se možda oslanjaju na zastarjele ili ponovo korišćene lozinke i nemaju dvofaktorsku autentifikaciju.

Iz kompanije Gugl ističu da su ovi zanemareni nalozi podložni kompromtovanju i zlonamjernim napadima, što dovodi do potencijalnih rizika kao što je krađa identiteta, ili postaje kanal za protok zlonamjernog sadržaja poput spam pošte.

Proces brisanja će se fokusirati na Gugl naloge koji su neaktivni dvije godine, uključujući podatke u okviru Gugl Workspacea – Docs, Drive, Meet, Calendar i Photos.

Pročitajte još

Važno je napomenuti da se ove smjernice primijenjuju isključivo na lične korisničke Gugl naloge, a ne na naloge kompanija, škola i drugih entiteta.

Postepeno brisanje u fazama će početi prvo sa nalozima koji su kreirani, ali nikada nakon toga više nisu korišćeni. Gugl planira da više puta obavijesti vlasnike naloga preko njihovih registrovanih adresa e-pošte, kako bi ponudio dovoljno upozorenja prije brisanja.

Kako da sačuvate svoj nalog?

Da bi nalog ostao aktivan i izbjegao brisanje, korisnicima se savjetuje da se na njega prijave najmanje jednom u dvije godine. Aktivnosti koje se smatraju korišćenjem naloga obuhvataju: čitanje ili slanje e-pošte, korišćenje Gugl Drive-a, gledanje YouTube video snimaka, preuzimanje aplikacija iz Gugl Plej prodavnice, obavljanje Gugl pretraga i korišćenje funkcije “Sign in with Google” za eksterne aplikacije ili usluge.

Pored toga, postojeće pretplate koje su povezane sa Gugl nalogom, doprinose održavanju aktivnog statusa naloga.

Ovaj proaktivni pristup podstiče vlasnike naloga da redovno koriste svoje Gugl usluge, pojačavajući bezbjednost naloga i odvraćajući potencijalne zlonamjerne napade usljed duže neaktivnosti, prenosi B92

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije