Digitalna Srpska

KORISNICI U PANICI X izbrisao fotografije objavljene između 2011. i 2014. godine, ovo su mogući razlozi uklanjanja dokumenata

Društvena mreža X, nekadašnji Tviter, koju je prošle godine kupio američki milijarder Elon Mask i nedavno je preimenovao, izbrisala je sve fotografije objavljene u periodu između 2011. godine i 2014. godine, barem se tako trenutno čini.

NOVI LOGO TVITERA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Razlog ovog masovnog brisanja sadržaja zasad nije poznat, a utvrđeno je da pored izbrisanih fotografija ne rade ni skraćeni linkovi koji su koristili Tviterov vlastiti URL. Stoga su korisnici ove društvene mreže s razlogom uznemireni, jer strahuju da su zauvijek izgubili uspomene i podatke.

Priča je pokrenuta u subotu kada je korisnik Tom Kots, koji je napravio profil na Tviteru još 2007. godine, pisao o tome na ovoj društvenoj mreži danas poznatoj pod imenom X.

– Još Maskovog vandalizma. Tviter je sada uklonio sav medijski sadržaj objavljen prije 2014. godine. To je gotovo decenija objavljenih fotografija i videa iz ranih 2000-ih – napisao je Kots i priložio primjer svoje tvrdnje.

Čini se da je problem povezan sa Tviter domenom za skraćivanje linkova, što je novi URL koji Tviter generiše za praćenje aktivnositi korisnika. Ovaj domen ne funkcioniše ispravno, što je uzrokovalo nestanak fotografija i linkova.

Pročitajte još

Tviter je počeo podržavati “upload” izvornih fotografija 2011. godine, dok su se prije toga korisnici u slučaju objavljivanja fotografija morali oslanjati na usluge trećih strana kao što je “TwitPic”. Međutim, “TwitPic” se ugasio 2014. godine, tako da su mnoge fotografije iz tog doba već izgubljene. Da stvar bude gora, sada se čini da su čak i fotografije postavljene direktno na Tviter od 2011. godine do 2014. godine u opasnosti, jer se ne pojavljuju na stranici, prenosi Klix.

Neki korisnici na Redit forumu “Datahoarder”, koji je posvećen očuvanju podataka, špekulišu da je Tviter duže vrijeme pokušavao premjestiti stranicu na X.com domen. Međutim, zasad je sve nagađanje i nema zvaničnih infrmacija. Druga teorija je da X pokušava uštedjeti novac na hostingu fotografija, no ni to nije potvrđeno.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije