Hronika

"Krijumčarenje migranata postao veoma unosan posao" Put od Sirije do EU košta i do 12.000 evra

Organizovane kriminalne grupe unutar same migrantske populacije preuzimaju poslove prebacivanja migranata preko državnih granica do zemalja Evropske unije, pa i njihov put kroz Srbiju i BiH prema Hrvatskoj.

Migranti na obali nakon spasavanja
FOTO: ADRIEL PERDOMO/EPA

Potvrdio je ovo direktor Službe za poslove sa strancima BiH Žarko Laketa.

– I u BiH dolazi do organizovanja grupa unutar migranata iz Avganistana, Sirije, Pakistana, oni rade s tim i imaju svoje mreže. Do sada smo imali nekoliko migranata koji su bili u Srbiji pa su došli kod nas i, u saradnji sa SIPA, došli smo do njih. Do takvih informacija dolazimo i prilikom same registracije unutar naših kampova. Na osnovu operativnih saznanja, sigurno je da oni imaju određenu vrstu naoružanja kod sebe radi svoje bezbjednosti, jer prolaze kroz različite prostore – kaže Laketa.

Iz podataka do kojih je došla Služba za poslove sa strancima radeći istraživanje s IOM jasno je da je krijumčarenje migranata postalo veoma unosan posao.

Pročitajte još

– Prolazak rutom od Sirije, preko Turske, Grčke i dalje preko Sjeverne Makedonije, Srbije i BiH košta od 9.000 do 12.000 evra. To su podaci koji su dobiveni od samih migranata, a to je cijena za ljude koji to sve organizuju, povezuju i koji im kažu da će doći do EU – ističe Laketa.

Zbog svega, sporazum s Frontexom što prije treba biti zaključen i pretočen u praksu.

– Angažiranje Frontexa bilo bi od iznimnog značaja u učinkovitijoj borbi protiv organiziranog kriminala u vezi s krijumčarenjem i trgovinom ljudima. Time bismo dobili povećanu tehničku i operativnu pomoć na granici i dodatno ojačali zaštitu državne granice i sigurnost građana BiH, a samim time i sigurnost građana EU – naglašava Franka Vican-Bošković, portparol Granične policije BiH, piše Avaz.

Iz podataka do kojih je došla Služba za poslove sa strancima radeći istraživanje s IOM jasno je da je krijumčarenje migranata postalo veoma unosan posao.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije