Kolumne

Krivi u kampanji

Svake dvije godine i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske uključi se, na neki svoj način, u izbornu kampanju.

Krivi u kampanji
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Oni ne lijepe plakate, ne drže govore, ne obraćaju se glasačima preko društvenih mreža, već svoje „izborne aktivnosti“ usmjere protiv određenih kandidata za načelnike ili gradonačelnike.

Naravno, ta funkcija nikoga ne štiti od toga da ako je uradio nešto mimo zakona za to i odgovara, samo je uvijek čudno vrijeme kada policija to radi, kao i kojim strankama pripadaju ti kandidati. Do sada je praksa pokazala da se na meti policije u izbornoj kampanji, skoro po pravilu, uvijek nalaze kandidati za najviše funkcije iz reda opozicije.

Ove izbore tu su bili kandidati iz Kotor Varoša, Istočnog Starog Grada i Foče, ranije su bili načelnici iz Teslića, Ugljevika i slično.

Ono što je zabrinjavajuće jeste da nijedan ovaj slučaj nije dobio sudski epilog. Ne da nisu osuđeni za eventualne propuste, nego nikada protiv njih nije podignuta ni optužnica.

Pročitajte još

Upravo ta informacija budi mnogo sumnji i zbog toga se nameće pitanje da li policija učestvuje u izbornom procesu.

Advokati se takođe slažu da ovdje nešto ne štima, jer se na ovakav način narušava ugled tih osoba, a često se dovodi u pitanje i njihova karijera.

Pa ako neko svjesno i namjerno lažno optuži nekog da je počinio neko teško krivično djelo i taj mora odgovarati za to. Međutim, to se do sada nikada nije desilo.

Ponavljam, to što je neko načelnik ili gradonačelnik ne štiti ga od toga da može činiti krivično djelo, ali ako se neko javno optuži da je to uradio, onda se to mora dokazati.

Iz policije će vjerovatno reći da su oni svoj posao odradili i da je dalje na potezu određeno Tužilaštvo. Po pravilu, iz Tužilaštava se puno i ne oglašavaju, ali i ne podižu optužnice. Zbog toga je vrijeme da se preuzme odgovornost za ono što se radi, pa ko god to bio!