Politika

“Likosu profit, a nama kraj bitisanja na ovim prostorima” Plavšić (NF) upozorava na opasnost od eksploatacije litijuma u Šipovu

Po usvajanju nacrta zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske, “Likos” se vratio, izjavio je Milan Plavšić, odbornik Narodnog fronta u Skupštini opštine Šipovo i predsjednik Opštinskog odbora Narodnog fronta Šipovo.

SJEČA ŠUMA U ŠIPOVU , MILAN PLAVŠIĆ
FOTO: NARODNI FRONT

Plavšić kaže da otkako je u dva navrata, na sjednicama Skupštine opštine Šipovo, oštro kritikovao prijedlog da se preduzeću Likos d.o.o. dozvole geološka ispitivanja na području opštine Šipovo, od strane njih i njihovih poslušnika proglašavan  je za stranog plaćenika i izdajnika, preko profila i stranica pod njihovom kontrolom.

Izdajnik i strani plaćenik sam samo zato što se protivim prijedlogu da se vrše ispitivanja na našoj zemlji i što bi ta ispitivanja ostavila nesagledive posljedice. S obzirom na to da je Likos dva puta dobio negativno mišljenje, smatrao sam da je definitivno otišao sa naših krajeva – ističe Plavšić.

Međutim, kako je dodao, Likos je samo napravio pauzu i čekao da se usvoji zakon u Narodnoj skupštini Republike Srpske, koji zaobilazi nadležnosti lokalnih skupština i tako Vlada Republike Srpske daje saglasnosti za istraživanja i iskopavanja, a pošto je takav nacrt zakona već usvojen i pušten u proceduru, Likos se vratio na naše prostore i nastavio gdje je stao.

– Likos ne bi došao bez saglasnosti lokalne vlasti i da nisu namirisali ogroman profit koji leži u našoj zemlji, sve pod plaštom kako će to dobro donijeti narodu, da je dobro da se zna, kakva rudna bogatstva imamo. Zar oni stvarno misle da nas mogu ubijediti da privatna firma troši vlastita sredstva za ispitivanje ruda da tobože ovome narodu bude bolje – upitao je Plavšić.

Pročitajte još

Naglašava da će isti ti koji sad dovode Likos ugasiti gipsaru Volari koja je bila prijeratni gigant, radila čitav rat, sve do dolaska ovih koji nam obećavaju blagostanje preko litujuma i rudarenja. On podsjeća da upravo ta gipsara ima milion tona već istražene rude gipsa visokog kvaliteta.

-Likosu profit, a nama kraj bitisanja na ovim prostorima – upozorava Plavšić.

Navodi da je opšte poznato koji se sve hemijski otrovi koriste kada se litijum ispira, tačnije kad se ruda odvaja od jalovine, a kod nas je slijevno područje, bogato čistom vodom, tako da bi sve završavalo u rijeci Plivi, Vrbasu, Savi i sve tako do Crnog mora. Potpuno uništenje biljnog i životinjskog svijeta, a koje je posljedica ispiranja litijuma, kako ističe, ne smijemo ni da zamislimo.

– Oko ovog problema moramo biti jedinstveni, složni i na vrijeme reagovati, jer ako uđu u sam čin kopanja i eksploatisanja rude, bojim se da ovaj, već dobro desetkovani narod, neće imati snage i kapaciteta da se izbori sa uzurpatorima – zaključuje Plavšić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu