Društvo

LISTA NAJBOLJIH HLJEBOVA NA SVIJETU Među njima je i jedno naše SIROTINJSKO JELO

Šta je hljeb? Pretpostavljamo da ne morate da mislite previše da biste dali odgovor na to pitanje. Ukoliko poželite parče hljeba, proju, tortilju… govori dosta o tome odakle ste. Ali ukoliko je lako zamisliti hljeb, onda ga je teško definisati.

LISTA NAJBOLJIH HLJEBOVA NA SVIJETU Među njima je i jedno naše SIROTINJSKO JELO
FOTO: GORAN SRDANOV/RAS SRBIJA

Istoričar koji se bavio hljebom, kaže da je nepotrebno da se određuje tačna definicija šta je zapravo hljeb.

Nije potrebno da se napravi od nekog posebnog brašna, umjesto toga on cijele žitarice pretvara u nešto jestivo, nešto što je nekada hranilo cijelu vojsku ili se čuvalo za zimu.

CNN je objavio listu 50 najboljih hljebova, a među njima se našla i srpska proja. Na listi se između ostalo, nalazi i:

Luči, Bangladeš

U Bangladešu bi ih nazivali luči dok bi to kod nas bile mekike, loptice tijesta ubačene u vrelo ulje. One su idealne za doručak, mogu se jesti kao slatke ili slane. Popularan je izbor u Bangladešu za prvi obrok, a mogu se kupiti i na ulici.

Šaobing, Kina

Kod nas bi ovo bila neka vrsta pite. Dolazi iz Kine, a korica je od susama punjena sirom i ima nevjerovatnih 18 ili čak i više slojeva. U sjevernoj Kini može da bude punjen sa slatko-kiselim sosevima, ali i sa sosom od crnog susama, kao i sa dimjenim mesom ili sičuan papričicama.

Baget, Francuska

Francuzi su možda poznati po tome što ne vole da jedu dok hodaju, ali postoji izuzetak – hrskavi baget. Dopušteno vam je da ga prelomite i jedete dok hodate, možda zato što je baget postao simbol francuske kulture. Baget je postojao i u 19. vijeku, ali se prvi put pominje 1920. godine na listi proizvoda za prodaju. Predsjednik Emanuel Makron smatra da bi trebalo da dobije UNESCO status.

Proja, Srbija

Konačno, srpska proja, koja je nama dobro poznata. Tople kocke napravljene su od kukuruznog brašna odlično idu uz meso, piše CNN. Uglavnom se pravi uz porodični ručak , a servira se pravo iz rerne. Najbolje ide uz kajmak i čvarke.

(Blic)