Svijet

LJEKARI HITNO INTERVENISALI Još jedna ozbiljna ALERGIJSKA REAKCIJA na vakcinu

Još jedan zdravstveni radnik loše je odreagovao na Fajzerovu vakcinu protiv korona virusa, pošto je došlo do anafilaktičke reakcije koja je zahtijevala hitnu intervenciju ljekara, i to u istoj bolnici na Aljasci.

LJEKARI HITNO INTERVENISALI Još jedna ozbiljna ALERGIJSKA REAKCIJA na vakcinu
FOTO: VICTORIA JONES/EPA

Prema pisanju CBS Njuza, dvoje medicinara koji su imali reakciju su stabilno, s tim da je žena srednjih godina gore prošla od kolege.

Ona nije imala ranije problema sa alergijama, a nakon davanja vakcine zadržana je u bolnici u Džunou.

– Vakcinu je primila u utorak, a deset minuta kasnije pokazala je znake anafilaktičke reakcije, sa ubrzanim pulsom, kratkim dahom i osipom i crvenilom po koži – rekla je Lindi Džons, iz službe za hitne slučajeve bolice Bartlet.

Pročitajte još

Njene kolege su brzo reagovale i dale joj anti-alergijski lijek.

– Dobila je epinefrin i benadril, primljena je na odjeljenje i dobila infuziju. Njena reakcija je bila ozbiljna, ali nije bila životo ugrožena. Uprkos problemu, djelovala je entuzijastično zbog toga što je dobila vakcinu i govorila je da će ohrabrivati kolege da se i oni vakcinišu – dodala je Džons.

U drugom slučaju koji se desio u istoj bolnici, muškarcu su deset minuta nakon dobijanja vakcine otekle oči, imao je blagu glavobolju i osjetio je grebanje u grlu.

– Njegova reakcija nije bila anafilaktička. On se vratio u normalu poslije sat vremena i pušten je odmah – navodi se u saopštenju bolnice, koja je proslijedila izvještaj o alergijama američkom Centru za prevenciju bolesti (CDC).

Iz ove zdravstvene ustanove dodaju da je 400 medicinskih radnika zatražilo vakcinaciju, a da je 144 medicinara vakcinisano danas.