Društvo

Ljekari upozoravaju da KORONA NE BIRA UZRAST: Najmlađi pacijent nam je bila beba stara PET DANA

Da virus korona ne bira uzrast, svjedoci su ljekari i medicinsko osoblje dječje kovid bolnice Kliničkog centra u Nišu, kroz koju je od početka epidemije prošlo 411 mališana, a od kojih je najmlađi imao svega pet dana.

Ljekari upozoravaju da KORONA NE BIRA UZRAST: Najmlađi pacijent nam je bila beba stara PET DANA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Prof. dr Anđelka Slavković, koordinator niške dječje kovid bolnice, ističe da je veoma bitno da i najmlađi primjenjuju mjere zaštite jer je daleko veći broj djece infirciran ovim virusom nego što to bilježi statistika, piše Blic.

– Korona dolazi i do najmlađih, ne postoji uzrast koji je zaštićen. Imali smo kao pacijenta bebu, dječaka, starog pet dana koji je bio doveden od kuće jer je imao visoku temperaturu i respiratorne simptome. Testom je potvrđeno da je PCR pozitivan, a poslije 20 dana, po okončanju liječenja, test je bio negativan. On je bio najmlađi pacijent od 411 dece koja su od početka epidemije prošla kroz dječju kovid bolnicu, dok su najstariji pacijenti imali 18 godina, što je gornja granica uzrasta koji mi hospitalizujemo i liječimo u dečjim bolnicama – kaže za Blic prof. dr Slavković.

Simptomi

Ona kaže da je od 411 mališana, kod 83 djeteta PCR testom bilo potvrđeno da su pozitivna na virus kovid-19, dok su ostala bila negativna, ali su imala svu simptomatologiju ove bolesti pa su imala isti tretman kao i pozitivni mališani i primali su svu terapiju predviđenu za kovid pacijente.

Pročitajte još

– Imali smo kao pacijenta bebu, dječaka starog pet dana koji je bio doveden od kuće jer je imao visoku temperaturu i respiratorne simptome. PCR testom je potvrđeno da je pozitivan – kaže dr Slavković.

Prof. dr Slavković objašnjava da je nesumnjivo mnogo više djece zaraženo ovim virusom nego što to bilježi statistika jer jedan broj mališana nema izražene simptome.

– Tokom oktobra, kada smo posle smirenja drugog talasa, krenuli u elektivnu, planiranu, hirurgiju, uslov za operaciju bio je serološki test. Onda smo otkrili 20 djece koja su imala IgG antitela koja se stiču nakon preležane infekcije virusom korona. Na pitanje kada su deca bila bolesna, većna roditelja nije znala da odgovori jer nisu imala izražene simptome bolesti. Neki su se sjećali da su djeca imala neku malu temperaturu, da im je curio nos, ali da niko nije imao upečatljive tegobe koje bi roditelje navele na to da idu da testiraju djecu na virus korona i da ih liječe u tom pravcu. To znači da mnogo veći broj zaražene djece ima u populaciji nego što je to i evidentirano i potvrđeno i da su neka od njih preležala koronu na nogama, a da nisu ni znala – kaže prof. dr Slavković.

I djeca da poštuju mjere

Ona ističe značaj preventivnih mjera i kod najmlađih, jer u predrasude spadaju tvrdnje da korona ne napada najmlađe.

– Mi stalno pričamo da i djeca moraju da se pridržavaju mera kojih se pridržavaju i odrasli. Znači, djeca moraju da nose maske. Mi nemamo definisano koji je to uzrast, ali ono što preporučuje SZO je da to bude uzrast od preko dve godine. Neke zemlje primenjuju te mjere poslije sedam godina, neke i ranije, ali suština je da i djetetu treba ograničiti socijalni kontakt, isto kao i kod odraslih. Takođe, i djeca moraju i da nose zaštitnu opremu, da peru ruke, da primjenjuju iste zaštitne mjere. Sada nije vreme da budu previše aktivna i da se previše druže. Djeca ne znaju koliko je dva metra, koliko bi trebalo da iznosi odstojanje od druge osobe, ali bi roditelji trebalo da ih upute da to bude odstojanje koliko je njihova bicikla dugačka. Da je to distanca na kojoj bi trebalo da budu udaljeni od druge djece – savjetuje prof. dr Slavković.

Ona kaže da svuda treba biti oprezan i djetetu objasniti da je to neophodno u ovom periodu, da će to proći, ali da je sada neophodno pridržavati se tih mjera. Tim povodom su UNICEF i nadležne državne institucije za brigu o porodici napravili video-klipove koji su vrlo edukativni što se tiče zaštite djece u ovim uslovima.

– Treba biti oprezan u svakom slučaju. Sada nije vreme ni za rođendane, ni za slave, ni za pravljenje većih skupova, gdje bi dijete moglo da dođe u opasnost da se zarazi – navodi prof. dr Slavković.

Prihvati notifikacije