Društvo

Ljekari upozoravaju da su kovid ambulante pune mališana: Ako djeca imaju ove simptome, vodite ih na testiranje

U Srbiji posljednjih dana vrtoglavo raste broj novozaraženih korona virusom sa juče oborenim rekordom, a ljekari stalno naglašavaju da je omikron, nova varijanta kovida, dominantan i da je daleko zarazniji od svojih prethodnika.

Ljekari upozoravaju da su kovid ambulante pune mališana: Ako djeca imaju ove simptome, vodite ih na testiranje
FOTO: MITAR MITROVIĆ/RAS SRBIJA

Pedijatri već danima šalju alarmantno upozorenje da su na meti omikrona upravo djeca, jer su pedijatrijske ambulante pune, u pojedinim domovima zdravlja gotovo trećina pacijenata su mališani, pa čak i dvomjesečne bebe, dok se i broj mališana na bolničkom liječenju svakodnevno povećava.

Samo u Dječjoj klinici KBC “Dragiša Mišović” na jučerašnji dan bilo je hospitalizovano 35 djece sa tridesetak pratilaca, rekla je za Kurir načelnica ove ustanove pedijatar dr Olivera Ostojić.

Pročitajte još

– Hospitalizovani mališani kao najčešće simptome imaju povišenu telesnu temperaturu preko 39, dijareju, povraćanje, malaksalost i nemaju apetita, pa zbog toga odbijaju da jedu. Dominantni simptomi trenutno su dijareja i povraćanje – kazala je dr Ostojić i dodala:

– Veliki je broj pacijenata i brzo se povećava. Svakodnevno imamo po desetak prijema, dolazimo na brojku kao iz prethodnih talasa. Od Nove godine se taj broj višestruko uvećao i svaki dan se povećava. Kako ona navodi, liječenje djece traje tri do četiri dana, a već petog dana idu kući.

– Za vrijeme hospitalizacije dobijaju infuziju i vitamine. Zbog povećanja broja pacijenata još jednom apelujemo na sve roditelje da poštuju sve epidemiološke mjere, da se oni čuvaju kako bi sačuvali i svoju djecu – naglasila je dr Ostojić.

Da omikron trenutno hara među djecom i da je sve više mališana, pa čak i beba na pregledima u kovid ambulantama, potvrđuje i pedijatar Dejan Jonev iz Doma zdravlja Čukarica.

– U ponedjeljak su u našoj kovid ambulanti bila ukupno 92 pregleda. Taj broj je dupliran u odnosu na period pre praznika. Od toga je bila jedna trećina djece, čak njih 30. Njih su najčešće zarazili roditelji, ali ni oni nisu krivi jer većina njih i ne zna da je imala kovid, nije se ni testirala ili ako su se testirali, to su uradili iz predostrožnosti – kaže dr Jonev i dodaje:

– Ova trećina su djeca svih uzrasta, od dvomesečne bebe pa do starijih mališana. Srećom, jedina dobra stvar je što deca prođu s lakšom kliničkom slikom. Najčešći simptomi su povišena telesna temperatura, kašalj i dijareja, a kod onih malo starijih i glavobolja. Uglavnom dolaze deca čiji su jedan ili oba roditelja pozitivni. Pokazalo se da ovaj novi soj omikron napada gornje disajne puteve, a ne pluća, pa zbog toga i daje blažu kliničku sliku.

Prihvati notifikacije