Svijet

MAPE PRVE LINIJE FRONTA Tri mjeseca borbi između Rusije i Ukrajine, invazija sada više liči na rat do iscrpljivanja (FOTO)

Tačno tri mjeseca od početka ruske invazije na Ukrajinu list Kijev indipendent objavio je mape razvoja sukoba.

MAPE PRVE LINIJE FRONTA Tri mjeseca borbi između Rusije i Ukrajine, invazija sada više liči na rat do iscrpljivanja (FOTO)
FOTO: SERGEI ILNITSKY/EPA

Evo kako se mijenjala linija fronta od 24. februara – navedeno je u postu na Tviteru objavljenom 24. maja.

Dok slike govore za sebe, AP piše da je invazija Rusije nakon tri mjeseca zapela i da sukob sada više liči na rat do iscrpljivanja, sa malo uspjeha na bojnom polju i bez kraja na vidiku. Dok su na početku invazije mnogi stručnjaci i zvaničnici očekivali da će Rusija okončati svoju “specijalnu vojnu operaciju” za nekoliko dana ili nedjelja, to se nije dogodilo, zahvaljujući žestokom otporu ukrajinskih snaga, logističkim problemima, padu morala ruskih trupa i drugo.

Nešto više od mjesec dana od početka invazije Rusija je efektivno priznala poraz i povukla trupe iz oblasti oko ukrajinske prestonice i fokusirala se na istočni region Donbas, u kojem se proruski separatisti bore protiv ukrajinskih snaga još od 2014, kad je Moskva anektirala Krim.

Rusija je u martu odsjekla Ukrajinu od Azovskog mora nakon što je konačno u potpunosti preuzela kontrolu nad lukom Marijupolj i posljednjim uporištem u čeličani “Azovstalj”, čiji su se borci predali sredinom maja. Oni su, međutim, rekli da su ispunili svoju “borbenu misiju” i da je njihovo držanje čeličane “uprkos svim teškoćama ometalo pažnju nadmoćnih neprijateljskih snaga 82 dana”.

Pročitajte još

Djeluje da ruska invazija posrće i na istoku, navodi AP, dok pojačanje u vidu zapadnog oružja pristiže Ukrajini.

– Rusi su i dalje dobrano iza onog gdje vjerujemo da su željeli da budu kad su započeli ove obnovljene napore na istoku zemlje – izjavio je u petak portparol Pentagona Džon Kirbi, dodajući da se kontrola nad malim gradovima i selima u Donbasu mijenja svakog dana.

FOTO: OLEG PETRASYUK/EPA
FOTO: OLEG PETRASYUK/EPA

Ukrajinska vojska je rekla da su ruske snage napale više od 40 gradova u Donbasu. Djeluje da Rusija ima za cilj da iscrpi Ukrajinu metodičnim napadom na zalihe goriva i infrastrukturu. Kremlj se, takođe, možda nada da će se pažnja Zapada pomjeriti negdje drugdje.

– Njihova posljednja nada je da ćemo do ljeta potpuno izgubiti interesovanje za sukob u Ukrajini. Oni računaju da će zapadna publika izgubiti interesovanje na isti način kao i Avganistan prošle godine. Rusija misli da vrijeme ide u njenu korist – rekao je AP-u Džastin Kramp, bivši britanski komandant, piše Blic.

Prihvati notifikacije