Društvo

MASKE, RUKAVICE, UNIFORME Poljska donirala BiH zaštitnu opremu za borbu protiv korone

Vlada Republike Poljske osigurala je Bosni i Hercegovini medicinsku i zaštitnu opremu, namijenjenu za borbu protiv pandemije koronavirusa.

MASKE, RUKAVICE, UNIFORME Poljska donirala BiH zaštitnu opremu za borbu protiv korone
FOTO: FEHIM DEMIR/EPA

Poljska donacija Bosni i Hercegovini dopremljena je danas posebnim avionom na Međunarodni aerodrom Sarajevo, gdje je izvršena primopredaja vrijedne opreme.

Kako je prilikom primopredaje istakao ambasador Republike Poljske u Bosni i Hercegovini Jaroslav Lindenberg, radi se o zaštitnoj opremi za medicinske ustanove u BiH, uključujući oko 20.000 zaštitnih maski FFP2 i FFP3, 20.000 zaštitnih rukavica i 800 zaštitnih uniformi, te 1.000 antigenskih testova.

On je dodao da postoji mogućnost za dostavu još veće količine zaštitnih sredstava, ali da je kontingent ograničen kapacitetom aviona kojim su spomenuta sredstva dopremljena.

Pročitajte još

Istovremeno, ambasador Lindenberg je izrazio nadu da će, drugi dio donacije BiH, odnosno novu pošiljku medicinske i zaštitne opreme biti moguće dopremiti krajem aprila ili početkom maja kada u BiH stiže nova smjena u sklopu poljskog kontingenta EUFOR-a u Butmiru.

Zahvalnost poljskom narodu, Vladi i zvaničnicima Poljske povodom vrijedne donacije izrazio je ministar bezbjednosti BiH Selmo Cikotić u ime institucija i građana, podcrtavajući da je ta prijateljska zemlja po treći put tokom trajanja pandemije virusa korona osigurala pomoć Bosni i Hercegovini.

– Činjenica da su i država Poljska i poljski narod u značajnoj mjeri opterećni posljedicama pandemije, ovu pomoć čini još vrijednijom i značajnijom – kazao je Cikotić, izražavajući zahvalnost ambasadoru Lindenbergu i njegovom timu, koji su snažno angažovani na tom planu, piše Avaz.

Prihvati notifikacije