Politika

METE NA ČELU ČLANOVA CIK ZBOG SREBRENICE Može li srpsko jedinstvo biti iznad zakona

Nakon što su glasali za nepotvrđivanje razultata u Doboju i Srebrenici, članovi Centrale izborne komisije BiH iz Republike Srpske postali su meta verbalnih napada, pa se postavlja pitanje – da li su svojim odlukama naštetili Srpskoj ili su samo radili svoj posao?  

METE NA ČELU ČLANOVA CIK ZBOG SREBRENICE Može li srpsko jedinstvo biti iznad zakona
FOTO: SRNA

Centralna izborna komisija BiH utvrdila je končane rezultate lokalnih izbora u svim opštinama i gradovima, osim u Doboju i Srebrenici.

Razlog za nepotvrđivanje rezultata u Doboju je niz prijava na nepravilnosti, među kojima je zabrana posmatračima opozicije da uđu na biračka mjesta na dan izbora.

Pročitajte još

Nakon izbora u Srbrenici posla je imala i SIPA, a istraga je usmjerena, kako tvrde, protiv članova biračkih odbora SDP zbog sumnje da su „štimali“ glasove u korist kandidata Mladena Grujičića.

Kritike iz Srpske

Iako izbori u Doboju i Srebrenici još nisu poništeni, vlast u Republici Srpskoj nije dobro prihvatila što se sumnja u pobjedu srpskog kandidata u Srebrenici, pa su oštro osudili postupke članova CIK iz Srpske koji su podržali ovakvu odluku.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik tvrdi da se radi o trulom kompromisu, te da je sve to „politički motivisano“.

Predsjednica Srpske, Željka Cvijanović, poručila je da odluka koja se odnosi na Srebrenicu nema veze sa bilo kakvim neregularnostima u izbornom procesu, već sa činjenicom da se nastoji osujetiti pobjeda srpskog kandidata.

Pročitajte još

I dok brojni funkcioneri Srpske kritikuju rad članova CIK, aktivisti, članovi pojednih partija, uglavnom na društvenim mrežama, otišli su korak dalje.

Ovih dana vodi se prava hajka na Jovana Kalabu i Vanju Bjelicu Prutinu, članove CIK iz Republike Srpske, u kojim se etiketiraju kao izdajnici Srba, prodane duše i sateliti političkog Sarajeva.

Na društvenim mrežama objavljivne su njihove fotografije sa natpisima „Zapamtite dobro ova lica, oni su izdali Srbe“ ili sličnim porukama u kojima se tvrdi kako su pristali na kompromise sa Bošnjacima.

Zbog odluke da se ne prihvate rezultati u Doboju, članove CIK kritikovala je i poslanica u Paralamentu BiH i funkcioner dobojskog SNSD Sanja Vulić.

– Članovi CIK nemaju izborno iskustvo i nisu izabrani u skladu sa parlamentarnom procedurom, a njihovo ponašanje i donošenje odluka bez dokaza govore o tome – rekla je Vulićeva za Srpskainfo.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Na pitanje da li su ovi ljudi zaslužili javno „razvlačenje“ ona odgovara:

– Kada Srbi rade protiv Srba to je strašno i skandalozno, jezivo imajući u vidu šta je srpski narod sve prošao kroz istoriju. Svi oni koji su nosioci javnih funkcija ili priželjkuju te pozicije, moraju nositi teret slave. Kritiku, pohvalu, osudu… Baš sve – odgovara Vulićeva.

“Samo samo radila svoj posao”

Da li se osjeća kao Srbin koji je izdao Srbe i da kako komentariše natpise o sebi posljednjih dana pitali smo i članicu CIK Vanju Bjelicu Prutinu.

Ona odgovara da je samo radila svoj posao, sprovodila Izborni zakon, te da objave koje do nje dolaze poslednjih dana nisu nimalo prijatne.

– Jedina odluka u čijem donošenju sam učestvovala jeste da se ispitaju nepravilnosti konkretno za izbornu jednicu Doboj i izbornu jedinicu Srebrenica. Smatram da je moja obaveza  da postupam po zaprimljenim prijavama, a naročito ako dobijete niz prijava kojima se ukazuje na to. Moja obaveza je da omogućim da se to ispita  – kaže ona za Srpskainfo

Tvrdi da ni na koji način nije prejudicirala kakva će biti odluka nakon što se provede taj postupak, te da prvo treba preispitati koje su prijeve osnovane, a koje ne.

Pročitajte još

– Ne ispunjavam apsolutno nikakve želje i neosnovane zahtjeve, samo radim svoj posao. Mislim da je u ovoj zemlji svako ko djeluje kao profesionalc i legalist i poštuje propise, nepodoban na ovaj ili onaj način – kaže Bjelica Prutina.

Podsjeća da je ranije imala sličnih problema, samo što su etiketiranja dolazila sa druge strane.

– Kada sam rekla da Savjet ministra nije ovlašten da traži međunarodnu pravnu pomoć, dakle, kada sam govorila o nečemu što je propisano zakon, tada sam u dnevnom listu u Sarajevu, označena kao osoba koja štiti kriminal SNSD i SDS u Srebrenici. Kada sam rekla da smo dužni ispitati svaku prijavu označna sam kao izdajnik. Čini mi se da svako ko pokušava da radi u skladu sa zakonom nigde nije dobrodošao – zaključila je ona.

Jokić: Podsticanje nasilja

Kako stati u kraj etiketiranjama na društvenim mrežama i ima li tu elemenata krivičnog dela, pitali smo i advokata Aleksantra Jokića.

– U ovim učestalim pominjanjima članova CIK iz Republike Srpske, teško možemo naći elemente krivičnog djela Ugrožavanje sigurnosti iz jer se ove objave, koliko god da su neprijatne ili da izazivaju bojazan za ličnu sigurnost, ne sadrže prijetnje – kaže on.

FOTO: ATV/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: ATV/YOUTUBE/SCREENSHOT

Dodaje da bi se, međutim, u ovim istupima mogli pronaći elementi krivičnog djela Javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje jer se određena lica javno, putem medija, etiketiraju kao izdajnici i neprijatelji, prikazuju se njihove fotografije uz mnoge uvrede i time se poziva na mržnju prema njima, a potencijalno se priziva i nasilje, a sve to jer su članovi određenog organa i jer su kao članovi učestvovali u donošenju određene odluke.

– Ono što je sigurno, ovdje možemo govoriti o prekršaju Vrijeđanje iz člana 8. Zakona o javnom redu i miru. U slučaju da oštećena lica nadležnim organima prijave počinioce ili same natpise, želim da vjerujem da će organi preduzeti sve kako bi otkrili počinioce i kako bi se isti procesuirali, pa makar i prekršajno kaznili. To bi poslalo jasnu poruku da u civilizovanom društvu, kakvo valjda želimo da budemo, mora postojati granica između kritike rada određenih funkcionera i uvreda i bezobzirnog ponašanja koji izazivaju osjećaj ugroženosti i uznemirenosti – zaključuje Jokić.