Kolumne

Meteor

Da li smo u doba korone solidarniji i spremniji pomoći jedni drugima nego u „redovna vremena“? Humanitarci i analitičari društvene zbilje tvrde da jesmo.

Meteor
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAIJA

Kao i u vrijeme poplava, zemljotresa, rata, i u vrijeme pandemije se kristalno jasno pokazalo šta je u životu ljudskom zaista bitno.

Međutim, solidarnost je, napominju učeni ljudi, kao meteor: bljesne na nebu, obasja nam živote. Pa se moramo potruditi da nas  svjetlost milosti i dobrote obasja što češće i da potraje što duže. Da udruženim snagama učinimo sebe, svoj komšiluk, grad, državu, planetu, kosmos… boljim mjestom za život.

I sve to zvuči poetično i divno, i o solidarnosti i o milosrđu ispisane su stotine stranica Biblije, Utopije, Komunističkog manifesta… a evo se i ovi današnji, moderni akademci, bave tim vječitim temama.

A kako to izgleda u stvarnom životu? Jesmo li istinski dobri, saosjećamo li sa bolesnima, s ljudima koji su ostali bez posla, bez krova nad glavom, bez kore hljeba za svoju djecu?

Saosjećamo li, ili im, da umirimo savjest i u strahu od Boga i Sudbine, sve okrećući glavu, ćušnemo nešto milostinje?

Pročitajte još

Zgražavamo se nad političarima i milionerima, koji se slikaju pored doniranih vreća kupusa i krompira, a poklanjamo iznošene zimske jakne, ali tek na proljeće, kada upekne sunce i kada čistimo ormare.

Kada ne dajemo, kažemo „ne treba takvima dati ništa, neće kupiti hljeb, nego rakiju“. Pa odemo u kafanu.

Kad treba da pomognemo bližnjima, svi naprečac postajemo analitičari i odjednom znamo sve o ljudima koje ne želimo ni čestito pogledati, a kamoli razumjeti i podržati.

Isto kao oni milioneri s kupusom, koje ni najmanje ne interesuje kako živi, čemu se raduje, od čega strahuje… sirotinja koja će taj kupus jesti.

U ovoj priči nije bitno ko ima koliko novaca. Bitne su neke mnogo bitnije stvari. Ako onaj sjaj meteora, koji naše živote obasjava smislom, pretvorimo u maglovitu smrdljivu baruštinu sujete i samoživosti,  to nas može dotući. Gore nego korona.

Prihvati notifikacije