Politika

Mihajilica o smjeni Poplašena “Dodik je lično tražio kažnjavanje legitimnog predsjednika Srpske”

Bez razumijevanja prošlosti, nemoguće je razumjeti današnji politički trenutak, a kao jedan od najbližih saradnika i blizak prijatelj bivšeg predsjednika Republike Srpske Nikole Poplašena, direktni sam svjedok pucanja brane Republike Srpske do čega su doveli oni koji se danas lažno predstavljaju za branioce Srpske.

milanko mihajilica pdp
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Rekao je ovo narodni poslanik i član Predsjedništva PDP Milanko Mihajilica na konferenciji za medije na kojoj je govorio o smjeni predsjednika Republike Srpske Nikole Poplašena i direktnom učešću Milorada Dodika i SNSD u tom činu.

Povodom SNSD-ovih manipulacija pitanjem Ustavnog suda BiH i stranih sudija, Klub poslanika PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske ustanovio je Dan SNSD-ovih prevara i obmana, koji se obilježava svakog 28. u mjesecu.

Mihajilica je podsjetio da je sve počelo dolaskom na vlast koalicije „Sloga“, predvođene Biljanom Plavšić, Miloradom Dodikom i Živkom Radišićem.

– Prvo su, uz pomoć stranih tenkova i podršku Koalicije za cjelovitu i demokratsku BiH, praktično na silu obezbijedili većinu za formiranje vlade i imenovanje Dodika za premijera, mimo volje većine srpskog naroda i srpskih poslanika u NSRS – rekao je Mihajilica.

Pročitajte još

Rekao je da se kasnije legitimno izabrani predsjednik Republike Srpske Nikola Poplašen, uz poslanike SDS i SRS, protivio ponovnom imenovanju Dodika za predsjednika Vlade, zbog čega je i odlukom visokog predstavnika u BiH, Karlosa Vestendorpa, smijenjen sa pozicije na koju ga je izabrao narod Republike Srpske.

– Da tragedija bude veća, lično Milorad Dodik je tražio da se predsjednik Republike Srpske smijeni, pozdravio tu odluku i javno obećao Vestendorpu da će biti dobar, lojalan i izvršavati njihove naloge. Zabranio je obezbjeđenju predsjednika Republike Srpske da uđe u Banski dvor, isključili su struju, obustavio sredstva predsjednika. Na najgori mogući način Dodik je ponizio instituciju predsjednika i podršku više stotina hiljada građana koji su izabrali Poplašena. To je najsramniji period i najdirektniji dokaz Dodikove koloboracionističke politike. Nekoliko godina je bilo potrebno da od države u državi Republika Srpska izgubi značajne nadležnosti: monetu, kontrolu granice, svoju ličnu kartu, pasoš, registarske tablice, a kasnije i grb i himnu… Najodgovorniji za to su Dodik i SNSD, koji su implementirali sve odluke visokih predstavnika – podsjetio je Mihajilica.

Istakao je da je prije Dodikove vladavine Republika Srpska bila cjelovita, a da je tada prihvaćena odluka da se Brčko proglasi distriktom.

– Odlukom supervizora za Brčko Roberta Faranda i uz podršku Milorada Dodika, iz sastava Republike Srpske je izuzeto Brčko i prekinut teritorijalni kontinuitet Republike Srpske. Sjetićemo se da je Dodik najavljivao i svoju ostavku ako se to desi, ali to nije učinio jer ga je zamolio Karlos Vestendorp, baš u vrijeme kada su smjenjivali Poplašena. Da stvar bude još gora, Dodik je pristao da se zvanično u Ustav ugradi distrikt Brčko kojeg nema u Dejtonskog sporazumu – rekao je Mihajilica.

Mihajilica kaže da je procijenjeno da se SNSD i Dodik, nakon jednog vremena koji su proveli u opoziciji, ne mogu demokratskim putem vratiti na vlast, pa mu je i u tome pomogao visoki predstavnik.

– Tada je Pedi Ešdaun morao brutalno, svojim odlukama, da „počisti“ stranačke prvake, rukovodstva i najuglednije i najuticajnije Srbe, iz SDS, SRS i PDP, oduzme im sva politička i ljudska prava da bi prokrčio put Dodiku za dolazak na vlast. Direktni izvršilac tih odluka je bio šef Kancelarije OHR u Banjaluci, Grejm Dej, koji je nakon toga postao savjetnik u kabinetu premijera Dodika – naveo je Mihajilica.

Mihajilica kaže da veliki broj građana Republike Srpske ovo ne zna ili je zaboravio, a pokazuje koliko su lažni patrioti bili i ostali najvjernije sluge međunarodne zajednice i ispunjavali sve zahtjeve na štetu Republike Srpske.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije