Magazin

MINI EKSPERIMENT Doktorka jela banane 7 dana zaredom, pa otkrila koje 3 promjene su joj se desile

Američka doktorka Patrisija Varakalo, specijalista osteopatije, nedavno je sprovela jedan zanimljiv i jednostavan eksperiment - jela je banane svaki dan tokom sedam dana kako bi vidjela kako će se to odraziti na njeno zdravlje.

MINI EKSPERIMENT Doktorka jela banane 7 dana zaredom, pa otkrila koje 3 promjene su joj se desile
FOTO: FREEPIK

“Banane nisu samo voćka koju možete da pojedete onako usput, one su pune zdravstvenih benefita. Kao porodični ljekar koji ima certifikat iz prevencije dijabetesa i prošao je obuku o ishrani bila sam radoznala da saznam šta će se desiti ako redovno jedem banana najavila je ona svoj mini ogled.

Za banane se vjeruje da su jedna od najboljih grickalica iz prirode, ali one nisu samo pristupačne i ukusne, već imaju još niz prednosti.

– Banane su skrobno voće koje je bogato vitaminima i mineralima. One su dobar izvor vlakana, vitamina B6, ali imaju i vitamin C, kalijum i mangan. One obezbjeđuju zdrav izvor ugljenih hidrata koji vam pomažu u održavanju nivoa energije tokom dana – ističe Maksin Smit, registrovani dhttps://srpskainfo.com/tag/banane/ijetetičar-nutricionista u Kliničkom centru u Klivlendu.

BANANE
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ova nutricionistkinja posebno skreće pažnju na jedan istaknut hranljivi sastojak prisutan u bananama.

Kalijum je važan nutrijent koji pomaže pravilnu kontrakciju mišića, uključujući i srčani mišić. Kalijum je važan i za kontrolu krvnog pritiska i podržava zdravu funkciju bubrega.

Ona dodaje i da bi neki ljudi ipak trebalo da povedu računa u unosu banana.

– Ako vam bubrezi ne funkcionišu kako treba, pitajte svog ljekara da li možda treba da ograničite unos hrane bogate kalijumom, kao što su banane. Previše banana može da dovede do nakupljanja kalijuma u tijelu, što može da bude opasno po vaše zdravlje – kaže Smit.

Koliko je često zdravo jesti banane?

Smit ističe da je postizanje ravnoteže ključno i da je neophodno jesti raznovrsno voće i povrće.

– Ne postoji posebna preporuka za broj banana na nedeljnom nivou. Umjerenost je zlatna. Ciljajte na otprilike tri porcije voća na dan – savjetuje ona.

Pročitajte još

Kakve sam promjene primijetila nakon što sam jela banane svaki dan?

Dr Varakalo je konzumirala banane svaki dan tokom cijele jedne nedelje – ona ih je jela u sirovom obliku, ali je eksperimentisala i sa receptima kao što su jednostavan smuti ili palačinke od banana ili ih je kombinovala sa borovnicama i granolom, te sa parčetom tost hljeba i bademovim puterom.

– Redovno konzumiranje banana u mojoj ishrani rezultiralo je dosljednijim i lakšim varenju

– Osjećala sam manju nadutost i imala sam redovnu probavu

– Imala sam više energije, jedna od najvećih promjena tokom moje banana nedjelje bilo je primetno povećanje nivoa moje energije.

Banane su dobar izvor vitamina B6 i triptofana koji pomažu u proizvodnji serotonina, neurotransmitera povezanog sa regulacijom raspoloženja i kognitivnim funkcijama. Pošto tijelo ne proizvodi triptofan ni B6 vitamin prirodno, konzumiranje hrane bogate ovim komponentama postaje važno i definitivno može da poboljša to kako se bolje osjećate, piše Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu