Regioni

Ministarstvo: Skupština Prijedora mora dati saglasnost na inicijativu za osnivanje opštine Omarska

Prema Zakonu o teritorijalnoj oganizaciji RS inicijativa za osnivanje opštine Omarska mora imati saglasnost Skupštine grada Prijedora, poručili su danas iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS.

Ministarstvo: Skupština Prijedora mora dati saglasnost na inicijativu za osnivanje opštine Omarska
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Povodom informacija da je formiran Inicijativni odbor za osnivanje opštine Omarska, oni ističu da je članom 6. Zakona propisano da se osnivanje opštine, odnosno promjena područja opštine vrši spajanjem dvije ili više susjednih opština u novu opštinu, podjelom jedne opštine u dvije ili više novih opština, pripajanjem dijela jedne opštine susjednoj i spajanjem dijelova dvije ili više susjednih opština u novu opštinu.

Postupak teritorijalne promjene, u konkretnom slučaju osnivanje opštine, obuhvata podnošenje inicijative sa elaboratom o opravdanosti teritorijalne promjene sa grafičkim prikazom na katastarskim podlogama i opisom granice područja, razmatranje inicijative sa elaboratom o opravdanosti teritorijalne promjene od strane skupštine opštine, imenovanje i rad Komisije za davanje mišljenja o ispunjenosti uslova za teritorijalnu promjenu, te odluku Vlade RS i zakonodavni postupak – navodi se u saopštenju.

Pročitajte još

Objašnjavaju i da inicijativu za teritorijalnu promjenu mogu podnijeti najmanje 30 odsto birača koji imaju prebivalište na području za koje se zahtijeva teritorijalna promjena, organ opštine ili Ministarstvo uprave i lokalne samouprave. Podnosilac inicijative dužan je da uz inicijativu pripremi elaborat o opravdanosti teritorijalne promjene, navodi se, između ostalog, u saopštenju Ministarstva.

Podsjećaju i da je od stupanja na snagu Zakona o teritorijalnoj organizaciji RS, u 2009. godini, donesen samo Zakon o osnivanju opštine Stanari u 2014. godini, odnosno osnovana samo jedan nova opština u RS.