Politika

"MLAD, A TOLIKO MRZI" SNSD osujetio namjeru Bećirovića da Dom naroda raspravlja o Dodiku

Bošnjački delegat u Domu naroda BiH Denis Bećirović predložio je da se dnevni red sjednice koja je u toku dopuni Informacijom o „antidejtonskom i neustavnom napadu člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD Milorada Dodika na Ustavni sud BiH s posebnim osvrtom na ugrožavanje ustavnog poretka i mirovnog procesa u BiH“.

"MLAD, A TOLIKO MRZI" SNSD osujetio namjeru Bećirovića da Dom naroda raspravlja o Dodiku
FOTO: KLIX/RAS SRBIJA
Denis Bećirović

Očuvanje mira i bezbjednosti u BiH interes je sva tri kluba. Svjedoci smo da Milorad Dodik ozbiljno ugrožava mirovni proces u BiH. Ne ugrožava on Ustavni sud BiH i druge institucije, nego mir u BiH. Mislim da ne trebamo ovu sjednicu početi, a da zaobiđemo ovo pitanje. Takođe, obavještavam vas da sam jutros u parlamentarnu proceduru uputio prijedlog koji predviđa amandman za izmjenu člana 6. stav 1. Ustava BiH na način da Ustavni sud BiH ubuduće ima 12 članova, od kojih predsjednik Evropskog suda za ljudska prava bira šest sudija. Tvrdim da imam bolju argumetaciju od onih koji žele da umanje uticaj Evropskog suda – rekao je Bećirović.

Žestoko mu je odgovorio član Kolegijuma Doma naroda BiH Nikola Špirić, inače potpredsjednik SNSD.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Nikola Špirić

-Svako ko želi dobro ovoj zemlji, nastojaće da izbjegne pupulistički način, podvale i uvrede čemu je sklon Bećirović. Dok je ovoga kluba, Dodik neće biti tačka dnevnog reda Doma naroda, zato što mislim da vaša mržnja nije dobra ni za koga u BiH. Mlad čovjek sa toliko mržnje neće donijeti dobro BiH. Ako BiH ima samo taj problem o kome govorite, onda nema problema. U ovom domu se Srbi pitaju koliko i ostali klubovi – rekao je Špirić.

Uslijedila je višeminutna polemika Bećirovića i Špirića, a nakon toga i glasanje o dopuni dnevnog reda u kome Bećirovićev prijedlog nije prošao jer su sva četiri prisutna delegata iz RS (svi iz SNSD) bila protiv.

Pročitajte još

Time je potvrđeno današnje pisanje Srpskainfo da će predstavnici Srpske u institucijama BiH u nekim situacijama ipak morati da glasaju bez obzira što zaključak usvojen na sastanku u Palati Republike glasi da neće učestvovati u odlučivanju.

I u ostalim tačkama dnevnog reda, delegati iz Republike Srpske uglavnom su glasali protiv.

Delegat Mladen Bosić (SDS) na početku sjednice bio je odsutan.

Prihvati notifikacije