Magazin

Mnoge domaćice griješe: Kako da vam se crni luk nikada ne pokvari

Ne preporučuje se zamrzavanje cijelog luka jer će se jako stvrdnuti i neće se dobro odmrznuti, ali zamrzavanje nasjeckanog luka je preporučljivo.

Luk
FOTO: KUHARI/YOUTUBE/SCREENSHOT

Samo ga spakujte u nepropusnu plastičnu kesu.

Kako čuvati cijeli luk?

Cijeli luk nemojte da stavljate u frižider. Frižider je hladno i vlažno okruženje i može prouzrokovati da luk omekša i pokvari se. Najbolje mjesto za čuvanje cijelog luka je tamno, hladno, suvo i dobro prozračeno mjesto.

Pročitajte još

Kada ste u trgovini i birate luk, opipajte ga prije nego ga stavite u korpu. Izbjegnite oštećeni s mrljama jer neće imati svježi okus a neće ni dugo trajati. Kada dođete kući nemojte skidati ljusku jer ona štiti i čuva unutrašnjost.

Kako čuvati narezani ili nasjeckani luk?

Narezani ili nasjeckani luk možete ostaviti u hermetički zatvorenoj posudi ili plastičnoj kesici u frižideru, ali svakako ga iskoristite u roku od pet do sedam dana. Što duže stoji to je jači miris, a ne želite da vaš frižider zaudara na luk, prenosi Krstarica.

Može li se zamrznuti luk?

Ne preporučuje se zamrzavanje cijelog luka jer će se jako stvrdnuti i neće se dobro odmrznuti, ali zamrzavanje nasjeckanog luka je preporučljivo. Ako vam ostane višak, samo ga stavite u nepropusnu plastičnu kesu i zamrznite.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije