Magazin

TIJELU TREBA ODMOR Pauza od vježbanja nije lijenost, već period oporavka

Za sve one koji intenzivnije vježbaju, važno je znati da tijelu treba i odmor, pogotovo nakon intenzivnih treninga. To ne znači da ste lijeni već da mišići trebaju oporavak.

TIJELU TREBA ODMOR Pauza od vježbanja nije lijenost, već period oporavka
FOTO: SHVETS PRODUCTION/PEXELS

Odnos s vježbanjem kod većine ljudi varira, od dana do dana. Nekada ćete biti puni energije i možda ćete vježbati svaki dan. S druge strane, postoje dani kada jednostavno nemate energije ni motivacije za vježbanje. Ako mislite da će vas dan odmora izbaciti s pravog puta grdno se varate jer umu i tijelu treba malo vremena za oporavak.

To ne znači da cijeli taj dan ležite u krevetu ili na kauču gledajući serije i filmove već da umjesto intenzivnog treninga pokušate odraditi neke malo lakše aktivnosti poput hodanja, istezanja ili kratkog joga treninga.

Djevojka trenira
FOTO: ANDREA PIACQUADIO/PEXELS

Dani aktivnog odmora presudni su za postizanje vaših kondicionih ciljeva i za cjelokupno zdravlje, a evo i zašto:

1. Pomažu vam da ojačate

Bez obzira dižete li tegove, trčite ili vježbate pilates, nakon svakog intenzivnog treninga mogli bi vas boljeti mišići. Stoga dan odmora omogućavaju vašem tijelu da napuni zalihe energije i popravi oštećena tkiva. Mišići postaju jači, što vam s vremenom omogućuje da s manje napora izvodite isti trening.

2. Smanjujete mogućnost povreda

Naša tijela mogu podnijeti puno fiziološkog stresa no kada ga previše opterećujemo, to može rezultovati povredama. Da biste ostali snažni i zdravi, u vašem je interesu uzeti barem jedan dan u sedmici za odmor.

3. Odmor je dobar za mentalno zdravlje i motivaciju

S psihološkog stajališta dan odmora može vam napuniti baterije, spriječiti izgaranje i pojačati motivaciju za vježbanjem. Vježbanje može povećati razinu endorfina i energije, ali kada ne dopuštamo tijelu da se odmori, nivo endorfina i energije mogao bi se smanjiti.

Ako vam vježbanje počne izgledati kao teret ili posao, to je siguran znak da si ne pružate dovoljno odmora. Ako je tako, uzmite nekoliko dana odmora. Uskoro ćete opet početi žudjeti za vježbanjem.

Pročitajte još

4. Bolje ćete spavati

Ako pretjerano vježbate može se dogoditi da ne možete zaspati ili se često budite tokom noći. Možda se osjećate potpuno umorno, a opet se borite da zaspite ili se budite nekoliko puta tokom noći. To je zato jer vježbanje povećava proizvodnju kortizola u tijelu, a ako ne dopustite tijelu da se odmori, hormoni stresa bi se mogli povisiti. Dan do dva odmora mogu pomoći da se san uravnoteži.

Ako se osjećate umorno, bol ili vam je teško hodati po stepenicama jer vas mišići bole, vrijeme je za dan odmora. Čak i ako nemate ovakve bolove preporučuje se jedan ili dva dana u sedmicu za aktivan odmor. Samo slušajte svoje tijelo, ono najbolje zna.

Dani odmora nisu znak lijenosti, oni su nužan dio u vašem rasporedu treninga i pomoći će vam da ispunite svoje ciljeve na sigurniji, zdraviji i održiviji način, piše Majnd bodi grin.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu