Magazin

MOĆ U ZAČINIMA Uključite ovih 5 namirnica u ishranu, mogu da vam poboljšaju koncentraciju i pamćenje

Ukoliko želite da radite na svom kognitivnom zdravlju, treba da uključite u ishranu razne namirnice koje će pozitivno uticati na zdravlje.

MOĆ U ZAČINIMA Uključite ovih 5 namirnica u ishranu, mogu da vam poboljšaju koncentraciju i pamćenje
FOTO: MART PRODUCTION/PEXELS

Postoji nekoliko začina koji mogu uveliko poboljšati naše pamćenje i koncentraciju, tvrdi doktor Brandon Kravford, neurolog specijalizovan za zdravlje i liječenje mozga.

Cimet

Cimet je moćan izvor antioksidansa ključnih za zaštitu nervnih struktura od oksidativnog stresa. Cimet takođe može regulisati nivo šećera u krvi, što je ključno za održavanje kognitivnih funkcija i prevenciju neurodegenerativnih bolesti, rekao je doktor Kravford.

Đumbir

– Poznat je po svojim snažnim protivupalnim svojstvima, đumbir može poboljšati kognitivnu funkciju smanjenjem upale i oksidativnog stresa – dodao je doktor.

Pročitajte još

Takođe, đumbir pomaže u ravnoteži neurotransmitera te poboljšava koncentraciju.

Kurkuma

Kurkuma je poznata po svojim protivupalnim i antioksidativnim svojstvima. Doktor Kravford govori o snazi kurkume, ističući aktivno jedinjenje, kurkumin.

Ona može pomoći u smanjenju upale i oksidativnog oštećenja u mozgu — faktora koji se često povezuju sa stanjima poput Alchajmerove bolesti.

– Kurkumin takođe podiže nivo moždanog hormona BDNF, koji povećava rast novih neurona i bori se protiv raznih degenerativnih procesa u mozgu – tvrdi doktor Kravford.

Muškatni oraščić

Muškatni oraščić može poboljšati pamćenje i sprečiti degeneraciju nervnih puteva.

– Muškatni oraščić takođe ima učinke na poboljšanje raspoloženja, što može doprinijeti fokusiranijem i pozitivnijem mentalnom stanju – dodao je doktor.

Crni biber

Crni biber je dobro iskoristiti za zdravlje mozga u kombinaciji s kurkumom.

– Piperin, aktivno jedinjenje u crnom biberu, može povećati apsorpciju kurkumina do 2000 posto. Ova kombinacija ne samo da pojačava dobrobiti kurkumina za mozak, već takođe pomaže u poboljšanju probave i apsorpcije hranjivih materija, podupirući kognitivno zdravlje – zaključio je dr Kravford, prenosi B92.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu