Kolumne

Moćnici su moćniji

Kada je prije par mjeseci krenulo da se odmotava klupko kriminala u Šumskom gazdinstvu “Borja”, mnogi građani Teslića su tvrdili da se iz te afere neće saznati nešto novo, jer su oni koji su umiješani u krađe šume zaštićeni.

Moćnici su moćniji
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Na kraju, to se ispostavilo kao tačno! Još jednom nam je stigla potvrda da su moćnici jači i od policije, ali i od države.

Na radaru policije našao se svega jedan bivši direktor, lugar, otpremljivač i dva šefa odjela, te dva privatnika. Protiv njih je podnesen izvještaj za milionsku štetu.

Od prvog dana se priča da su mnogi moćnici i funkcioneri uključeni u ovu aferu, ali njihova imena se očito nisu pojavila u istrazi.

Kao još jedan dokaz da su važni ljudi uključeni u krađu šume pokazuje i nelogična odluka rukovodstva ŠG “Borja”, koju je potpisao generalni direktor “Šuma RS”. Po toj odluci su čak i ova četiri radnika, koja nisu nešto ni bitna, vraćena na posao.

Jedina “kazna” koju su dobili jeste da su premješteni na druga radna mjesta, ali plata je ostala ista.

Ovakva odluka još jednom je pokazala da je kriminal u državnim firmama dozvoljen, ako imaš ljude koje te štite.

Pročitajte još

Zamislite da je se ovo desilo u nekoj uređenoj zemlji, da neko bespravno posječe desetine hiljada stabala najkvalitetnijeg drveta u jednoj opštini, pričini finansijsku štetu od nekoliko miliona maraka, a da ne spominjemo druge štete koje su na ovaj način urađene. U tim zemljama, svi bi automatski podnijeli ostavke, završili u zatvorima i slično. Međutim, kod nas je za milionsku štetu kažnjen jedan lugar, koji je prebačen da sada radi u drugom odjelu i svi su srećni.

Istina, policijskom istragom stvari su pomjerene s mrtve tačke. Međutim, to još uvijek ništa ne znači.

Sada je loptica prebačena na teren dobojskog tužilaštva i samo se možemo nadati da bi oni ipak mogli proširiti istragu, ili bar ovu dovesti do kraja.

Ipak, ostaje strah i kod svih zaposlenih u ŠG “Borja” i među građanima Teslića da će se i ova afera gurnuti pod tepih i za par mjeseci zaboraviti.

Prihvati notifikacije