Društvo

“Moje tijelo je samo moje" Negativne posljedice pandemije na pristup reproduktivnom zdravlju

Pandemija krona virusa u BiH smanjila je dostupnost i kvalitet usluga planiranja porodice, edukacija o seksualnom i reproduktivnom zdravlju, liječenja raka dojke i grlića maternice, kao i usluga pobačaja, pokazalo je istraživanje Populacijskog fonda UN (UNFPA).

“Moje tijelo je samo moje"  Negativne posljedice pandemije na pristup reproduktivnom zdravlju
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Riječ je o izvještaju “Stanje stanovništva u svijetu 2021: Moje tijelo je samo moje” i prvom istraživanju o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i reproduktivnim pravima u BiH, koji se fokusiraju na tjelesnu autonomiju, odnosno, moć i sposobnost donošenja odluka o vlastitom tijelu, bez straha od nasilja ili da neko drugi o tome odlučuje.

U Izvještaju se navodi da izostanak tjelesne autonomije ima implikacije i mimo štetnih posljedica za žene i djevojke pojedinačno, te ukazuje na posljedice u smislu potencijalnog smanjenja ekonomske produktivnosti, slabljenja vještina i generisanja dodatnih troškova za zdravstvo i pravosuđe, saopšteno je iz UNFPA.

Pročitajte još

Istraživanje o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i reproduktivnim pravima u BiH, koje je danas predstavljeno, prvo je istraživanje ove vrste u BiH, sprovedeno u skladu s međunarodno priznatom metodologijom koju je razvio UNFPA.

Istraživanje je provela Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH, uz tehničku pomoć agencije “Promente” za socijalna istraživanja i podršku UNFPA u BiH.

Rezidenti koordinator UN u BiH Ingrid Mekdonald istakla je važnost univerzalnog pristupa seksualnoj i reproduktivnoj zdravstvenoj zaštiti u skladu s Ciljevima održivog razvoja i Agendom 2030.

Mekdonaldova je naglasila da je Okvir za realizaciju Ciljeva održivog razvoja u BiH, koji je Savjet ministara usvojio 8. aprila, važno sredstvo za omogućavanje praćenja ostvarivanja ciljeva i napretka na zaštiti seksualnog i reproduktivnog zdravlja u cijeloj zemlji.  

Prihvati notifikacije