Kolumne

Na muci se poznaju junaci

Ako se na muci poznaju junaci, onda ih mi ovih dana, zaista, imamo i vidimo. Počev od medicinara koji požrtvovano i neumorno rade, onih koji odgovorno upravljaju cjelokupnom situacijom, do naših prosvjetara. Da, istih onih koje smo bezbroj puta do sada, u redovnim okolnostima, kritikovali, žalili se na njih, nazivali ih neznalicama i mislili da svi znamo njihov posao da radimo bolje od njih.

Na muci se poznaju junaci

Istih onih koji su ovih dana uskočili u nove uloge, kao da je sve u savršenom redu i da sve funkcioniše kako treba i pokazali da, kako sada, tako i uvijek, kada i ovo prođe, zaslužuju naše poštovanje i uvažavanje.

Za pripremu nastave na daljinu, u potpuno novim okolnostima, imali su svega dva-tri dana. Dva-tri dana! Da sve osmisle, pripreme, organizuju su, stanu po prvi put pred kamere, istrpe sve nervoze TV kamermane, (koji isto rade 24 časa dnevno i odrađuju ogroman posao ovih dana), i da izađu pred sve nas i drže čas. Ne pred svojim đacima, u učionici, gdje su svoji na svome, već pred cijelom RS koja ih je, bar prvi dan, radoznalo gledala. A budimo iskreni, bilo je i onih koji su to gledali samo da bi ulovili lapsus, grešku, tremu. I uprkos svemu tome, radili su i rade odlično.

I što je još važnije, zajedno sa svima onima koje ne vidimo na TV-u, ali koji obavljaju ogroman posao u pozadini i uključeni su u pripremu nastave na daljinu, na jako su važnom zadatku. Potrebne su ovakve okolnosti da nas malo više shvati da je obrazovanje važno i da ga nema bez prosvjetnih radnika. Svaki savjestan roditelj ovih dana je zahvalan na njima i na ovom programu, jer vidi šta je alternativa i koliko je podučavanje samo svoje djece težak i zahtjevan posao. I ne znamo ga raditi svi. I nismo pametniji od nastavnika.

A koliko god su za pohvalu resorno ministarstvo i Pedagoški zavod, koji su brzo reagovali i pokazali da se sve može kad se hoće, za pohvaliti su i naša djeca. Jer i oni su mahom, kao mali vojnici, novu školu prihvatili sa pažnjom i zalaganjem. Djeca možda ne znaju tačno šta se oko njih dešava, ali sve vrlo dobro osjećaju.