Društvo

NA PREVARU ŽANJU NOVAC Uzeli subvencije za žito, nisu posijali ni zrno pšenice

Da li zaista postoje reketaši, koji su špartali selima nudeći poljoprivrednicima da im preko veze „srede“ podsticaje, niko pouzdano ne može potvrditi, ali da prevaranata u poljoprivredi ima potvrdile su i najnovije kontrole Agencije za agrarna plaćanja RS.

NA PREVARU ŽANJU NOVAC Uzeli subvencije za žito, nisu posijali ni zrno pšenice
FOTO: SRNA

Ministarstvo poljoprivrede RS nedavno je objavilo, pozivajući se na priče iz nekoliko udruženja, da je „jedan broj lica pokušao iznuditi novčanu naknadu od poljoprivrednika“, kako bi im obezbijedili da dobiju subvencije za poljoprivrednu mehanizaciju i kapitalne investicije. Ministarstvo je pozvalo poljoprivrednike da prevarante prijave MUP RS, ali niko nikog nije prijavio.

Ispostavilo se da su ovi reketaši poput čudovišta iz Loh Nesa: niko ih nije vidio, ali svi pričaju o njima.

Znam za te priče, ali se lično nisam susretao s tim. Takođe, nijedan poljoprivrednik mi, imenom i prezimenom, nije prijavio takav slučaj – kaže Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS.

Ko koga muze

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednika i mljekara RS, bio je ipak malo rječitiji.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija
Vladimir Usorac

– Ni ja ne znam nijedan konkretan primjer za to, ali je ova loša priča ispala dobro po nas poljoprivrednike. Naime, nakon te priče, svi koji su se prijavili za podsticaje dobili su novac – rekao je Usorac.

Dodaje da to ne znači da nema prevaranata kad su u pitanju podsticaji u poljoprivedi RS, ali da prevarante poljoprivrednici treba da potraže u sopstvenim redovima, odnosno među onima koji glume uspješne poljoprivrednike, a žanju uglavnom novac.

– Krade se naveliko i na mlijeku i na voću i na povrću. Svi to znaju, ali tek sada klupko počinje da se odmotava. U nekim opštinama se, tako, naglo povećala proizvodnja mlijeka, ali se nije povećao i broj krava, pa je nejasno ko tu koga muze – kaže Usorac.

Pročitajte još

Tvrdi da se uvozno voće i povrće “prikazuje” kao domaće, kako bi se naplatile subvencije i roba reeksportovala, te da se sa podsticajima “muti” i u drugim oblastima poljoprivrede.

Kazna

U Ministarstvu poljoprivrede RS potvrdili su da postoje poljoprivrednici kojima je, zbog prevare sa ranije uzetim novcem iz agrarnog budžeta, na dvije godine zabranjen pristup podsticajima, ali nisu imali precizne podatke o tome.

Da prevaranata ima pokazala je, kažu, posljednja kontrola korištenja podsticaja za sjetvu pšenice, koju su proveli terenski timovi Agencije za agrarna plaćanja RS. Slučajnim uzorkom prekontrolisano je oko pet odsto korisnika podsticaja ili 142 gazdinstava. Ispostavilo se da njih 20 nije posijalo onoliko pšenice za koliko su uzeli podsticaje, a neki od njih nisu posijali ni zrno žita.

– Ispostavilo se, dakle, da je oko 14 odsto kontrolisanih poljoprivrednika zloupotrijebilo podsticaje, čime su prekršili propise. Kada prođu rokovi za žalbe i ovaj spisak postane konačan, mi ćemo njihova imena objaviti i na zvaničnom veb sajtu i u medijima i na društvenim mrežama – kaže portparol Ministarstva poljoprivrede RS Aleksandar Macanović.

Vjeruje da će to doprinijeti boljoj komunikaciji i jasnijim odnosima Ministarstva i poljoprivrednika i smanjiti manevarski prostor za prevare svih vrsta.

“Postoji samo jedna sisica”

Vladimir Usorac je, opet u svom stilu, prokomentarisao situaciju sa podsticajima.

– Kod nas mnogi, po onoj narodnoj, vjeruju da je država krava muzara i to muzara sa deset sisa, ali nije baš tako. Postoji samo jedna sisica, a i ona bi mogla presušiti. Govorim, naravno, o agrarnom budžetu RS od 70 miliona KM, koji nije dovoljan ni za nas prave poljoprivrednike, a kamoli za armiju prevaranata, koji bi hljeba bez motike – rekao je  Usorac.

Ističe da sumnju budi i podatak da je prošle godine bilo čak 23.000 korisnika „plavog dizela“ u Srpskoj, dok ih je ove godine svega desetak hiljada. Vjeruje da to nije samo posljedica napuštanja sela.