Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NADMAŠIO NAJSMJELIJA OČEKIVANJA Lukas je sada prva beba na svijetu s MOZGOM IZVAN LOBANJE

Svijet
Autor:

Foto: Santa Maria Family/Privatna arhiva/RAS Srbija

Većina beba poput Lukasa živi najduže dva-tri sata poslije porođaja. Sa sedam mjeseci, Lukas Santa Marija nadmašio je i najsmjelija očekivanja.

On je trenutno jedina beba na svijetu koja živi uprkos eksencefaliji – rijetkoj, smrtonosnoj bolesti, koja znači da mu nedostaje veliki dio lobanje, tako da se mozak nalazi izvan nje.

– On je jedinstven – kaže za WABC dr Tim Vogel iz Centra za neurohirurgiju Sjevernog Džersija.

Kada je Marija Santa Marija bila u desetoj nedjelji trudnoće, otkrila je da njena beba ima smrtonosnu bolest. Prognoze su bile loše i savjetovali su joj abortus, ali ona to nije željela.

Znajući da njen sin neće živjeti duže od jednog dana, pripremila je svoje tri kćerke na to.

– Došle su u porodilište, jer sam željela da upoznaju brata. Ušle su, a ljekari su im rekli da će im brat umrijeti – kaže Marija.

Lukas je imao sreću što je inače bio zdrav. Dr Vogel je zašio kožu oko mozga, koji je virio iz glave, a kako Lukasova lobanja bude rasla, uslijediće nove operacije – sve dok mu glava postepeno ne dobije normalan, zaobljeni oblik.

– Divno je što sam dio nečega tako jedinstvenog i što znam da Lukas ima dobre izglede za budućnost. Njemu i njegovoj porodici želim sve najbolje – kaže dr Vogel.

(Blic)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO