Društvo

Najviše poskupjelo gorivo: U Srpskoj u julu REKORDNA INFLACIJA

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u julu ove  godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su više za 0,9 odsto,  dok su u odnosu na isti mjesec prethodne godine u prosjeku više za 15,4 odsto.

Najviše poskupjelo gorivo: U Srpskoj u julu REKORDNA INFLACIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Od 12 glavnih odjeljaka proizvoda i usluga, više cijene na godišnjem nivou zabilježene su u jedanaest, a niže cijene u jednom odjeljku, saopštili su iz Zavoda za statistiku RS.

Pročitajte još

Najveći godišnji rast cijena u julu 2022. godine, zabilježen je u odjeljku Prevoz – 34,4 odsto, zbog viših cijena u grupi Goriva i maziva za lična vozila od 53,7 odsto, te u odjeljku Hrana i bezalkoholna pića – 24,7%, zbog poskupljenja u grupama Ulja i masnoće od 66 odsto, te Hljeb i žitarice od 28,9 odsto. Slijedi odjeljak Restorani i hoteli sa godišnjim rastom cijena od 11 odsto, zbog viših cijena u grupi Usluge u restoranima i kafićima od 13,4 odsto, zatim  odjeljak Namještaj i pokućstvo sa rastom cijena od 10,4 odsto, usljed viših cijena u grupi Tepisi i druge podne obloge od 17,4 odsto. Više cijene od 9,2 odsto zabilježene su u odjeljku Rekreacija i kultura zbog povećanja cijena u grupi Proizvodi za kućne ljubimce od 28 odsto,  zatim u odjeljku Stanovanje 8,5 odsto, usljed povećanja u grupama Tečna goriva od 63 odsto i Plin od 58,4 odsto.

Niže cijene na godišnjem nivou, u julu 2022. godine, zabilježene su u odjeljku Odjeća i obuća 5,7 odsto, usljed sezonskih sniženja konfekcije i obuće tokom godine.

U junu ove godine godišnja inflacija je iznosila 14,3 odsto, u maju 13,2 odsto, a u aprilu 11,7 odsto, podaci su Zavoda za statistiku RS.

Prihvati notifikacije