Hronika

NAKON PRIJAVE MALIŠANI ODUZETI OD MAJKE "Korišćene pelene po podu, izmet na sve strane, a djeca gola i bosa"

Policija u Bogatiću podnijela je krivičnu prijavu protiv majke D. Z. (38) zbog zapuštanja i zlostavljanja djece.

NAKON PRIJAVE MALIŠANI ODUZETI OD MAJKE "Korišćene pelene po podu, izmet na sve strane, a djeca gola i bosa"
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Njoj je zabranjen prilazak i komunikacija sa djecom koja su, po hitnom postupku, smještena kod hranitelja.

D. Z., međutim, sada tvrdi da su “sve optužbe lažne” i da je “komšiluk mrzi”.

Kako je juče objavio Telegraf, slučaj je otkriven kada je Centru za socijalni rad u Bogatiću prijavljeno da se djevojčica, gola i bosa, nalazi u dvorištu i igra se nožem. Pretpostavlja se da je prijavu podnio neko od komšija ulice u kojoj majka živi sama sa dvoje male djece.

Majka je juče privedena u stanicu policije gdje joj je uručena naredba kojom su joj zabranjeni prilazak djeci i komunikacija sa njima. Djevojčica stara 2,5 i dječak od 5,5 godina po hitnom postupku su smješteni kod hranitelja, a o daljem postupku protiv nesavjesne majke odlučivaće Osnovno javno tužilaštvo u Šapcu.

– Prema Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici, a na osnovu nalaza i mišljenja Centra za socijalni rad sačinjena je hitna procjena rizika na osnovu koje je izdata naredba o zabrani prilaska i komunikacije i podnijeta krivična prijava. Za majkom je bila raspisana potjernica pošto se sakrivala nekoliko dana i privedena je kada se pojavila u Centru za socijalni rad – potvrdio je izvor.

FOTO: FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Majka D. Z. sada za list Alo tvrdi da joj je sve namješteno i da njena kćerkica inače ne voli garderobu i sama se skida.

– Bila sam sa djecom u kući i pila sam kafu. Djevojčica je istrčala golišava, pa se vratila. Svi znaju da ne trpi odjeću na sebi i da skine sve što joj obučemo. Ja svoju djecu volim najviše i boriću se za njih do kraja – rekla je ona.

Zorica kaže da pjeva po kafanama kako bi prehranila djecu i da socijalne radnike poziva da je posjete “i kada je sve na mjestu i kada kuća blista”, a ne samo da “banu iznenada”, kao što su to učinili.

– Drugi put kada su došli sve je blistalo. Evo pitajte ih neka vam kažu. Bilo je malo krša, ali to je prvi put u životu. Kod mene je uvijek sve vrlo čisto – kaže ona.

Anonimna dojava, djevojčica se gola i bosa u dvorištu igrala nožem

Socijalni radnici Centra za socijalni rad u Bogatiću su o svemu saznali početkom ovog mjeseca iz anonimne prijave. Provjeravajući istog dana navode iz prijave, a naročito tvrdnju da se dvoipogodišnja djevojčica gola i bosa na dvorištu igrala nožem, socijalni radnici nisu ni slutili da moraju da rješavaju jedan od najtežih slučajeva zanemarivanja djece. Prizor koji su zatekli u kući nisu mogli ni da zamisle, jer se viđa jedino u filmovima strave i užasa.

Pročitajte još

– Kakav horor film. I u koncentracionom logoru je urednije. Nered i prljavština, razabacane stvari, kupatilo sa punom kadom prljave vode, bez sredstava za higijenu, higijenski ulošci i korišćene pelene na podu, u dnevnoj sobi dječiji izmet na svakom koraku, prljavi sudovi sa ustajalom hranom, razbijene flaše, polupani tanjiri, pokvarena i buđava hrana na stolu i u frižideru… Djevojčicu su zatekli golu i bosu, bez odjeće i obuće, u hladnoj sobi. Napolju, pred kućom džakovi smeća, kašike, viljuške… – opisuje izvor.

Kako dodaje, majka je preko dana bila s djecom, dok je noću, dok je ona pjevala u kafani, o njima brinuo jedanaestogodišnji brat.

– Otac nema kontakt sa njima od kada mu je nedavno određena mjera zabrane prilaska nakon što ga je supruga prijavila za porodično nasilje. Ona je otada sama sa djecom, ali se nije trudila da im obezbjedi ni minimalne uslove za život. Nisu bili korisnici socijalnih primanja i nije im nedostajalo sredstava za život, jer je i otac slao novac za djecu. Majka ih je, međutim, zanemarivala i dok se slučaj ne razriješi djeca će biti kod hranitelja – kaže izvor lista.

CZSR: Djeca su bila grubo zanemarena

U Centru za socijalni rad nisu komentarisali svoje odluke. Potvrdili su da u brojnim slučajevima izmještanja djece iz biološke porodice nikada takvu mjeru nisu primjenili zbog siromaštva već isključivo kada se utvrdi da roditelji ne ispunjavaju svoje obaveze zbog čega djeca pate u svakom pogledu.

– Ne odvajaju se djeca od roditelja tek tako, jer je najnormalnije da žive zajedno. Porodicama sa djecom koje nemaju dovoljno sredstava za život se pomaže na različite načine sa republičkog i lokalnog nivoa. Međutim, u ovakvim slučajevima kada su grubo zanemarena djeca i ugroženo njihovo zdravlje i bezbjednost naša je obaveza da hitno reagujemo, a sudski organi će odlučivati kada će djeca ponovo biti sa svojom majkom – naveli su u Centru za socijalni rad u Bogatiću.

Prihvati notifikacije