Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NAREĐENO UNIŠTAVANJE HRANE Kolači mikrobiološki neispravni, meso nekvalitetno

Društvo
Autor:

Foto Goran Bobić/RAS Srbija

U Srpsku je tokom prošle godine, zbog mikrobiološke ili hemijske neispravnosti, neodgovarajućeg kvaliteta, te nepotpunog ili neadekvatnog deklarisanja, zabranjen uvoz i naređeno uništavanje ili povrat dobavljaču 31 pošiljke hrane.

– Nepravilnosti su utvrđene kod poslastičarskih proizvoda zbog mikrobiološke neispravnosti, a kod alkoholnih pića zbog povećanog sadržaja metanola. Kod mesnih prerađevina nepravilnosti su utvrđene zbog smanjenog kvaliteta, a kod pekarskih proizvoda zbog prisustva nečistoća. Pošiljke kojima je zabranjen uvoz najčešće su bile porijeklom iz zemalja okruženja Srbija, Hrvatska, Makedonija, kao i iz Italije, Austrije i Holandije – kažu u Inspektoratu RS.

Dodaju da je fitosanitarna inspekcija RS tokom prošle godine u spoljnotrgovinskom prometu, prilikom uvoza voća i povrća, pregledala 25.446 pošiljki, od kojih je za potrebe laboratorijske analize uzet 1.681 uzorak.

– Za deset pošiljki hrane biljnog porijekla naređena je mjera zabrane uvoza, jer je analizama utvrđeno povećano prisustvo pesticida, teških metala i mikotoksina, a riječ je o mandarinama iz Turske, jagodama iz Grčke, sjemenkama suncokreta i krastavcima iz Srbije, te orasima iz Rumunije.  Voće i povrće se uzorkuje prilikom uvoza u RS kako bi se utvrdilo da li je isto zdravstveno ispravno i bezbjedno za ljudsku upotrebu. Najveći rizik kod ovih proizvoda predstavlja nedozvoljena količina pesticida, mikotoksina i toksičnih metala i upravo su to parametri na koje se vrše analize – naglašavaju u Inspektoratu RS.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO