Društvo

Nastavlja se suđenje za zločine u Dobrovoljačkoj: Proces u ovom predmetu bilo u prekidu od februara

Proces protiv Ejupa Ganića i ostalih optuženih za zločine nad civilima i vojnicima JNA početkom maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu danas bi trebalo da bude nastavljen pred Sudom BiH.

Ustavni sud BiH
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Sud BiH je u maju prošle godine potvrdio optužnicu Tužilaštva BiH koja tereti Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hamida Bahtu, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušinu, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žišku da su počinili ratne zločine u slučaju “Dobrovoljačka” protiv vojnika JNA.

Pročitajte još

Optuženi su da su u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga UN.

Oni se, takođe, terete da nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, propustili da kazne izvršioce ubistava i ranjavanja, mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, nisu spriječili ni kaznili izvršioce, kao i pomagali počiniocima nakon izvršenog zločina.

Optužnica Tužilaštva BiH odnosi se na događaje od 3. maja 1992. godine, a prikupljeni su dokazi koji se odnose na stradanje osam ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, zarobljavanje više desetina vojnika i civila koji su mučeni i zlostavljani.

Suđenje u ovom predmetu bilo je u prekidu od februara jer je jedan od optuženih bio na liječenju, rečeno je ranije Srni iz Suda BiH i objašnjeno da po završetka liječenja Sud očekuje da mu bude dostavljena medicinska dokumentacija da bi se moglo izvršiti vještačenje zdravstvenog stanja optuženog i odlučiti o prijedlogu branioca za razdvajanje krivičnog postupka.

U jednom od najsloženijih predmeta kakav je suđenje za zločine u “Dobrovoljačkoj”, Tužilaštvo BiH najavilo je saslušanje 277 svjedoka, dok je odbrana najavila saslušanje više svjedoka od Tužilaštva. Ročište u predmetu “Ejup Ganić i ostali” zakazano je za 13.00 časova, navodi se na rasporedu suđenja Suda BiH.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu