Politika

"NASTAVLJAMO BORBU ZA BOLJI ŽIVOT“ Povelja Dodiku za Dan Grada Bijeljina

Povodom Dana grada, kojim Bijeljina obilježava 77 godina od oslobođenja u Drugom svjetskom ratu, srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, na svečanoj sjednici Skupštine Grada večeras je uručena Povelja grada za izuzetan doprinos razvoju lokalne samouprave i zalaganje za izgradnju vitalnih infrastrukturnih projekata.

"NASTAVLJAMO BORBU ZA BOLJI ŽIVOT“ Povelja Dodiku za Dan Grada Bijeljina
FOTO: S.R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

Dan oslobođenja Bijeljine od fašističkog terora obilježen je brojnim sadržajima, a na centralnom spomeniku poginulim borcima Semberije položeni su vijenci i cvijeće.

– Sloboda je ključna riječ srpskog naroda, koji je za nju u prošlom vijeku dao skoro pola svoje populacije. Srpski narod nikada nije pristao da ima one koji će ga tlačiti, izrabljivati, koji će ga mučiti. Naše društvo ćemo nastaviti da gradimo  po najboljim princima slobode. Slobodu koju imamo ne smijemo izgubiti. Moramo se okupiti oko te riječi sloboda, a sinonim za nju  je RS – rekao je  večeras u Bijeljini srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. 

On je naveo da je od izuzetne važnosti za naš narod to što je Bijeljina ostala strateški važan dio RS.

– Bijeljina koja se vidljivo razvija i koju čekaju značajni projekti koji će promijeniti, olakšati i podići kvalitet života na ovim prostorima, projekti  poput izgradnje auto-puta, Drinskog nasipa i drugih komunalnih projekata. Upravo ta konekcija koju smo obezbijedili između institucija RS  i grada Bijeljina je najveći dokaz kako to funkcioniše – rekao je Dodik.

Grad Bijeljina je 1943-e  oslobođen od fašističkog terora, a mi smo i danas okupljeni oko tih  vrijednosti, da živimo slobodno i dostojanstveno, naglasio je i predsjednik Skupštine Grada Aleksandar Đurđević.

  – Samo zajedništvom i okupljeni oko bazičnog interesa, a to je razvijena Bijeljina u jakoj i slobodnoj RS možemo napraviti bolji život za nas i našu djecu – poručio je on.

FOTO: S.R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: S.R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

Tekovine Narodno-oslobodilačkog rata ne smiju biti zaboravljene.  U  borbi protiv fašizma poginulo je oko 2000 ljudi – podsjetio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić. 

– Nastavljamo borbu za bolji život, za bolje projekte. Okupili smo sve političke snage, sve nivoe vlasti da napravimo bolji grad, grad budućnosti – naglasio je gradonačelnik Mićić.

Na svečanoj sjednici uručena su i 33 priznanja grada zaslužnim građanima Bijeljine, najviše njih – više od trećine  organizacijama i pojedincima koji su dali izuzetan doprinos i nesebično radili u borbi protiv  virusa korona .Zlatnom medaljom “Knez Ivo od Semebrije” posthumno je odlikovan Đoko Mihajlović, dugogodišnji generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske, kao i Blagoje Gavrilović, za ličnu hrabrost i nesebično požrtvovanje u Odbrambeno otadžbinskom ratu, te predan rad u Boračkoj organizaciji. Priznanja su dobili i učesnici humanitarne akcije “Respiratori za Srpsku” i druge gradske organizacije.