Magazin

Naučnici imaju odgovor: Ovo su najbolje godine za brak

Vanbračni partneri, bez obzira na godine, često se suoče s pitanjem o braku, vrlo specifičnim za ove prostore. Za one koje muči kad bi bilo najbolje ozakoniti vezu, stručnjaci imaju odgovor.

Naučnici imaju odgovor: Ovo su najbolje godine za brak
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Tri stavke

Idealno je najprije završiti obrazovanje, naći stabilan posao i riješiti stambeno pitanje. Mladi ljudi, a i oni ne tako mladi, svjesni su koliko je teško ispuniti svaku od ove tri stavke. Ali postoje i takvi, te im se preporučuje stupiti u brak jer razloga za čekanje nema.

Takođe, novinar Brajan Kristijan i kognitivni naučnik Tom Grifits kroz svoju su knjigu “Algoritmi za život: Računarska nauka ljudskih odluka došli i do spoznaje s koliko se godina najbolje vjenčati. Odgovor je – 26. Kako su došli do te brojke?

Prema knjizi, većina donosi najbolje odluke nakon pregledavanja “37 posto opcija”. Koriste se primjerom provjere kandidata za posao i tvrde da bi nakon pregledavanja 37 posto onih koji su se prijavili, imalo smisla izabrati kandidata koji je kvalifikovan bez daljnjeg traženja.

Pročitajte još

26. godina

Autori studije kažu da u ovom trenutku recenzenti kandidata imaju dovoljno informacija da naprave dobar izbor, ali ne i previše da bi bili opterećeni neodlučnošću. Dvojac ide i dalje, pa kažu da ovo pravilo funkcioniše i pri odabiru partnera.

Raspon u kojem se obično traži ljubav je između 18-40, a 37 posto je 26. Nakon toga, kvaliteta opcija počinje padati.

Naravno, sve ovo su “hladne” brojke i ne moraju imati vezu sa stvarnosti, ali da imaju smisla, imaju.

Posebno ako znamo da se ljudski mozak razvija do 25. godine pa su sve odluke nakon toga zrelije, mudrije, a može se reći i – pametnije, piše N1.

Samo, ništa od ovoga ne može garantovati i uspješan brak…

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije