Politika

"Ne možemo dozvoliti da se ambasadori na nama iživljavaju" Stevandić tvrdi da nije prekinuta komunikacija sa SAD i Velikom Britanijom

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i lider Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić, rekao je da odluka o prestanku komunikacije sa predstavnicima ambasada Velike Britanije i SAD ne znači prekid komunikacije sa tim državama.

nenad stevandić i miomir marić
FOTO: HAPPY TV/SCREENSHOT

Stevandić je za TV Hepi rekao da to znači prekid komunikacije sa ljudina za koje se smatra da predstavljaju smetnju u komunikaciji između Republike Srpske i tih država.

– Ne radi ni o kakvom vidu naredbe, već je ta odluka donesena kroz koalicioni dogovor. Mi želimo pokazati dobru volju za komunikacijom, ali ne možemo dozvoliti da se ambasadori na nama iživljavaju – rekao je Stevandić.

Dodaje da se BiH još uvijek nalazi u sivoj zoni američke politike, jer je “očigledno da ambasador Marfi sebi dozvoljava mnoge stvari koje ambasadori SAD u drugim zemljama nemaju pravo da rade”.

– Nas je izabrao narod, a njega Stejt Department – napominje Stevandić, naglasivši da SAD nema nikakvu vrstu supervizije nad BiH koja iako je nezavršena zemlja ne može biti predmet geopolitičke rasprave velikih zemalja.

Pročitajte još

Govoreći o odnosu BiH i Rusije, Stevandić napominje da bez odluke Predsjedništva BiH se ne može voditi nikakva zvanična spoljašnja politika, te da sankcije koje su uvedene Rusiji ne predstavljaju zvaničan stav Predsjedništva, već isključivo lični stav pojedinih bošnjačkih ambasadora. Reagujući na izjave pojedinih predstavnika opozicije da su sankcije Rusiji na neki način odobrene od strane Republike Srpske, Stevandić napominje da je Igor Kalabuhov, ambasador Ruske Federacije u BiH, napomenuo da  zahvaljujući Republici Srpskoj, BiH nije na spisku neprijateljskih zemalja.

Stevandić napominje da ambasadori i diplomate iz Republike Srpske nikad nisu glasali za uvođenje sankcija Rusiji, ali da opozicija izvrće činjenica da napadne vlast Srpske, umjesto da napadne one koji su protivno odlukama Predsjedništva BiH glasali za uvođenje sankcija.

O odnosu tri konstitutivna naroda u BiH Stevandić napominje da Republika Srpska svoju politiku vodi naslanjajući se na negativna iskustva iz proteklog rata, te da ne treba da na dva fronta voditi sukob, da je zbog toga oformljen svojevrsni zajednički blok između srpskih i hrvatskih političara.

– Kada bi Bošnjaci završili sa Hrvatima, na red bi došao i srpski narod. Mi hrvatsku politiku ne podržavamo zato što nam se dopada, već zato što se borimo da očuvamo svoja prava i da u budućnosti zaštitimo svoje interese, kako ne bi smo postali nacionalna manjina u BiH – napominje Stevandić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije